2021. szeptember 20. 13:42
Kontrollálatlan hányást is okozhat a marihuána
Friss kutatások szerint nőhet a szívroham előfordulásának esélye, valamint heves hányási rohamokat is okozhat a marihuána.

Egy szokatlan betegség előfordulása egyre gyakoribb az Egyesült Államokban, különösen azon államokban, ahol legalizálták a marihuánát – írja a CNN. A kannabiszt rendszeresen fogyasztók közül egyre többen végzik a sürgősségin, súlyos emésztőrendszeri zavarokra panaszkodva. A hasi fájdalommal érkező betegek közül sokan órákon át hánynak. A páciensek közül sokan forró zuhanyt követően érkeznek a kórházakba, ilyenkor már gyanakodnak az orvosok egy különleges betegségre, a kannabinoid-hiperemézis szindrómára (CHS).

A CHS-ről először 2004-ben, egy ausztrál kutatás folyományaként írtak a világlapok. Akkor 19 krónikus marihuánafüggőt vizsgáltak, akik mind visszatérő heveny hányással küzdöttek. Kilenc páciens útját követték hosszabban, náluk megszűntek a panaszok, miután nem használtak kannabiszt, de visszatértek, ha ismét éltek a kábítószerrel. A 19 beteg több mint feléről kiderült, forró zuhannyal próbáltak enyhíteni a tüneteiken – ez a „kezelési módszer” állítólag a szer használói között szóbeszédként terjed.

A CHS azért is furcsa betegség, mert egyesek pont fájdalomcsillapítóként vagy hányingerre használják a marihuánát, miközben ezeket a tüneteket elő is idézheti. A kettős hatás talányának nyitja az adagokban rejtőzhet. A marihuánában nagy mennyiségben található meg a THC, avagy tetrahidrokannabinol nevű pszichoaktív fitokannabinoid, amely hatással van a fájdalomreceptorokra is. Ugyanakkor a manapság kapható marihuánáknak egyre magasabb a THC-tartalma: a kilencvenes évekhez képest három-négyszerese lett.

Szintén rejtély, hogy ki és miért lesz beteg, ugyanis nem minden rendszere marihuána-használót érint a CHS. „Nem teljesen tiszta, hogy mi alapján kapják el a betegséget. A gyakoriságtól vagy a rendszeres használat időtartalmától függ? Egy adott terméktől függ? Nincsen elegendő adatunk arra, hogy megválaszoljuk ezeket a kérdéseket” – fogalmazott a portálnak Dr. Sam Wang, a coloradói Gyermekkórház toxikológusa.

Mindenesetre az elérhető adatok alapján a CHS a teljes Egyesült Államokat érintő probléma. Egy 2020-as kutatás szerint azokban az államokban, ahol legalizálták a marihuánát, 2005 és 2014 között ciklikus hányással kórházba kerülő amerikaiak egyötöde rendszeresen fogyasztott marihuánát.

Szívroham-veszély

Mindegy, hogy füst, pára, vagy étel formájában jut az ember szervezetébe a kannabisz, a szívroham veszélyét jelentősen növeli – írta szeptember első felében a CNN egy friss kutatásra hivatkozva. Egy, a Canadian Medical Association Journal szaklapban megjelent tanulmány szerint azon 45 évnél fiatalabb felnőttek, akik az elmúlt 30 napban fogyasztottak kannabiszt valamilyen formában, dupla akkora számban szenvedtek szívrohamot, mint azok, akik nem éltek a kábítószerrel.

A kutatók a US Centers for Disease Control and Prevention (Amerikai Betegség Elleni Védekezési és Megelőzési Központok) által végzett 2017–2018-as felmérések adatait vizsgálták. 33 ezer kitöltő 17 százaléka használt kannabiszt az azt megelőző hónapban, akiknek 1,3 százaléka szenvedett szívrohamot később. A kitöltők 83 százaléka nem élt a droggal, s a jóval népesebb tábornak mindössze 0,8 százaléka szenvedett később szívrohamot. Dr. Karim Ladha, a Torontói Egyetem kutatója, aneszteziológus és a tanulmány vezető szerzője szerint sokak szerint a kannabisz biztonságos, nem káros az egészségre, ám az eredményeik szerint ez nem igaz. Kimutatták, nemcsak a szívroham veszélyét növeli a kannabiszfogyasztás, hanem rendellenes szívműködést is okozhat. „Egyre több bizonyíték utal arra, hogy káros lehet a szervezetre, mind rövid, mind hosszú távon” – fogalmazott a kutató.