2021. október 08. 14:23
Málta legalizálná a kannabisztermesztést és ‑vásárlást
Németországban pedig egyre többen élnek marihuánával.

Egy törvénytervezet szerint a jövőben legális lesz az otthoni kannabisztermesztés, valamint az anyag megvásárlása is egy erre létrejövő hálózatból – írja a Tobacco Journal a Times of Malta cikkére hivatkozva.

A törvénytervezet szerint 7g kannabiszt birtokolhatnak majd a felnőttek letartóztatás vagy elkobzás veszélye nélkül, emellett odahaza négy tő növényt nevelgethetnek majd. Otthon összesen 50g szárított kannabiszt lehet majd tárolni.

Ugyanakkor a kannabisz közterületi fogyasztását továbbra is tiltaná a törvénytervezet. Aki elszív egy jointot közterületen, az akár 235 eurós (kb. 85 ezer forintos) bírságot is fizethet.

Németországban egyre többen szívják

Egyre több német él különféle drogokkal, mint például a kannabisz, a kokain vagy az ecstasy – írja a Tobacco Journal a Deutsche Wellére hivatkozva.

A német állam friss drogjelentéséből kiderül, az illegális drogpiacot a kannabisz dominálja: az összes németországi drogkereskedelmi bűneset 59 százalékában erről a szerről volt szó.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy 2015-höz képest 2020-ban kevesebben fogyasztottak dohányt és alkoholt Németországban. A dohányosok lakosságaránya öt év alatt 5 százalékkal csökkent (28,7%-ról 23,4%-ra).

A kannabiszhasználat a fiatalok (18-25 évesek) körében ugyanakkor kilenc százalékkal emelkedett (15,3%-ról 24,1%-ra). Azaz ma már a német fiatalok negyede többé-kevésbé rendszeresen fogyasztja a könnyűdrogot.

A jelentés azt is megfogalmazta, hogy a járvány alapvetően visszavetette az illegális drogkereskedelmet Németországban (főleg a keményebb drogok tekintetében, amelyeknél a bárok és szórakozóhelyek bezárása okozhatta a visszaesést). Ugyanakkor a függőknek való segítségnyújtás is jóval nehezebb lett.