hero
Tobacco 2022. május 10. 12:20
Megemelné a cigarettavásárlás alsó korhatárát Ausztrália
Jelenleg a dohánytermékek vásárlásának alsó korhatára 18 év.

Ausztrália megemelheti a cigarettavásárlás alsó korhatárát, ha elfogadják a 2022-2030-as nemzeti dohánystratégia tervezetének ajánlásait – írja a Tobacco Reporter a Daily Mail alapján.

A Cancer Council által végzett országos felmérésből kiderült, az ausztrálok többsége támogatna egy olyan közpolitikát, amely teljesen megakadályozza, hogy a kiskereskedők cigarettát áruljanak. A résztvevők 50,8 százaléka támogatta a fokozatos megszüntetést, és a túlnyomó többség, 61,8 százalék szerint ennek a következő évtizedben kellene megtörténnie.

Már most is Ausztráliában kell a legtöbbet fizetni a cigarettáért, egy átlagos 20 szálas doboz 40 dollárba, azaz nagyjából 10 ezer forintba kerül. Az ausztrál kormány évente mintegy 17 milliárd dollár (12,06 milliárd dollár) jövedéki adót szed be a dohányáruk után.

A magas árak vélhetően hozzájárultak a dohánytermékek jelentős illegális piacához, a Border Force szerint az illegális dohánykereskedelem évente mintegy 600 millió dollárt tesz ki.

Decemberben Új-Zéland megtiltotta, hogy a fiatalok valaha is cigarettát vásárolhassanak egy olyan gördülő rendszerben, amelynek célja, hogy az egész ország dohányzásmentes legyen. Az új törvény értelmében a 2027-től a most 14 éves vagy annál fiatalabb emberek soha életükben nem vásárolhatnak majd cigarettát.