2021. december 09. 11:47
Új-Zélandon a most 14 évnél fiatalabbak már soha nem vehetnek majd dohányárut
Az új-zélandi kormány szerdán jelentette be, hogy az ország 2025-től kezdődő füstmentességét célzó terv részeként a most 14 éves, vagy annál fiatalabb gyerekek már soha nem vehetnek majd dohányterméket az országban.

Amint arról december elején beszámoltunk, az új-zélandi kormány betiltotta a dohányzást minden olyan mozgó vagy álló járműben, amelyben 18 évnél fiatalabb utasa is van. Mindez része volt annak a kormányzati tervnek, amelynek célja, hogy Új-Zéland dohányfüstmentessé váljon 2025-re.

Az elmúlt években betiltották a dohányreklámokat, bevezették az egységes csomagolást és megtiltották, hogy a dohányt árusító boltokban látható helyen legyenek a cigaretták. Emellett az állam progresszív törvényeket hozott, amelyekben az e-cigarettát dohányzásról való leszokási eszköznek tekintik.

„Történelmi nap”

A terv legújabb lépcsőfokaként az új-zélandi kormány szerdán bejelentette, hogy a következő nemzedék számára megtiltja a dohányáruk beszerzését. A 2022-ben bevezetendő jogszabály szerint a jelenleg 14 éves vagy annál fiatalabb új-zélandiak a jövőben nem vásárolhatnak dohányárukat az országban. A korhatárok 2023-ban lépnek majd életbe a kormány tervei szerint – írja a 24.hu az MTI és a brit The Guardian híradása nyomán.

Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni. (...) Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából”

– mondta Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes. Mint mondta, a dohányzás okozza a legtöbb – egyébiránt megelőzhető – halálesetet az országban, minden negyedik rákos megbetegedés a füstölgésre vezethető vissza.

Az új törvény értelmében csak rendkívül alacsony nikotintartalmú termékek kerülhetnek majd forgalomba, és a dohánytermékeket árusító üzletek számát is csökkentik. Mindezek mellett pedig leszokás segítő intézkedéseket is terveznek.

Virágozhat a feketepiac

Miközben egészségügyi szakemberek és lobbiszervezetek üdvözölték Új-Zéland úttörő lépését, kritikus hangok is megjelentek – írja a New Zealand Herald új-zélandi lap. A jobboldali Act Party (Cselekvéspárt) nevű új-zélandi parlamenti párt társadalomfejlesztéssel és gyermekekkel foglalkozó szóvivője, Karen Chhour szerint a tilalmak sosem működtek és nem tervezett következményekkel járnak.

Végül odáig jutunk majd, hogy a dohánytermékeknek kiterjedt feketepiaca lesz, amelynek nem lesznek sztenderjei, sem szabályozói, a fogyasztók pedig még inkább ki lesznek téve az egészségügyi veszélyeknek”

– mondta az egyébként magát „leszokott dohányosként” jellemző nő, aki szerint inkább hagyni kellene, hogy a dohányipar tovább folytassa a potenciálisan kevésbé ártalmas alternatívák fejlesztéseit, mint amilyen az e-cigaretta.

Lázárnak is hasonló terve volt

Lázár János nemdohányzók védelméért felelős miniszteri biztos a 2018-as Tobacco Hungary-n beszélt arról, hogy megtiltaná a 2020 után születetteknek a dohánytermékek vásárlását.

A kormány sajtóértesülések szerint azt kívánja elérni, hogy 2030-2035-re a magyar felnőtt lakosságnak csupán öt százaléka legyen dohányos.