2022. február 24. 10:19
7,5 Boeing 747-esnek megfelelő tömegű illegális dohányterméket kapcsoltak le az ausztrál hatóságok 2021-ben
Az Ausztrál Határőrség (ABF) azt tapasztalja az utóbbi időben, hogy jelentősen megszaporodtak a cigarettacsempészeti kísérletek – írja a Border Security Report.

Az ABF 2021. január 1. és december 31. között 878,8 tonna be nem jelentett szárított dohányt és 712,7 millió szál be nem jelentett cigarettát fedezett fel, ami 45 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.

A 2021-ben felderített mennyiségek együttes tömege több mint 1377,7 tonna, ami körülbelül hét és fél Boeing 747-esnek felel meg.

A tiltott dohányszállítmányok többsége a Közel-Keletről és az ázsiai régióból érkezik. Miután a légiáru- vagy konténervizsgálati létesítményekben rábukkannak az árura, a tiltott dohánytermékeket vagy további vizsgálat céljából visszatartják, vagy elégetik.

Susan Drennan keleti régióért felelős parancsnok szerint azon bűnözői csoportoknak, amelyek megpróbálják elősegíteni ezt az illegális kereskedelmet, nem kellene tovább vesztegetniük az idejüket és a pénzüket.

„A felderítési számaink azt mutatják, hogy nagyon éberen figyeljük a határainkon történő illegális dohánybehozatal során alkalmazott különböző módszereket és rejtegetési mintákat. Az az üzenetünk azoknak, akik azt hiszik, hogy ilyen nagy mennyiségű illegális dohányt hozhatnak be és megúszhatják, hogy gondolják át még egyszer”

– mondta Drennan parancsnok. Greg Linsdell, különleges nyomozásokért felelős parancsnok így fogalmazott:

„A szervezett bűnözői csoportok az olcsó cigarettát kereső tudatlan dohányosokból tőkét kovácsolnak, hogy meggazdagodjanak, és más típusú, a közösségünket károsító bűnözői tevékenységeket finanszírozzanak. Az ABF fáradhatatlanul dolgozik azon, hogy átfogó és erőteljes nyomozati akciókkal megállítsa ezt a tevékenységet mind a határainkon, mind Ausztrálián belül.”