2021. április 21. 16:15
Malawi elnöke elfordulna a dohánytermeléstől
Hiába adja az afrikai ország exportbevételeinek több mint felét a dohánytermesztés, Lazarus Chakwera elnök nem lát jövőt benne.

Malawi elnöke mindennek közlésére a lehető „legmegfelelőbb” helyszínt választotta: a 2021-es dohányfelvásárlási időszak megnyitóját. Chakwera argentin politikuskollégáihoz hasonlóan úgy fogalmazott, az ipari kender termesztésére való áttérés lehet a megoldás a dohányzásellenes lobbi miatt csökkenő dohányeladások következtében lassan ellehetetlenülő dohánytermesztők számára.

„A dohányzás mértéke világszerte meredeken csökken. Úgy tűnik, ez a folyamat visszafordíthatatlan. Ez azt jelenti országunk számára, hogy a gazdaságunk gerince évről évre gyengül”

– fogalmazott szerdai beszédében Lazarus Chakwera a Tobacco Journal International cikke szerint, amelyet a Malawi Voice beszámolója nyomán írtak. Az elnök szerint kilépési stratégiára van szükség: olyan növények termesztésére kell áttérjenek a malawi gazdák, amelyek fenntarthatóbbak és több profitot termelnek.

Chakwera egyébként nem az első, aki erről beszélt. A 2011–2016 közötti gazdaságfejlesztési terveikben már megfogalmazták, hogy el kéne fordulni a dohánytermeléstől és más hagyományos növények (makadámdió, gyümölcsök, zöldségek) termesztésére nagyobb hangsúlyt kellene fektetni. A 2014-ben frissen megválasztott államfő, Peter Mutharika a malawi mezőgazdaság diverzifikációját szorgalmazta, hogy a gazdaság ne függjön oly mértékben a húzóágazatától.

Malawi gazdasági minisztériumának becslése szerint 122 millió kilogramm dohányt termeltek idén az országban, amely az ország exportbevételeinek hatvan százalékát teszi ki.