2021. december 22. 10:30
Csak ötből egy dohánytermelő váltana más növényre a kínai Licsuanban
Az iskolázottabb gazdák hajlandóbbak lennének átállni más növény termesztésére, mint kevésbé jól informált társaik.

Kínai kutatók a Nicotine & Tobacco Research című folyóiratban megjelent tanulmányukban mutatták be kutatási eredményeiket azzal kapcsolatban, hogy a licsuani dohánytermesztők. A megyei jogú városnak kb. egymillió lakosa van, s ugyanabban a közép-kínai tartományban (Hupej) fekszik, mint a koronavírus-járvány miatt világszerte ismertté vált Vuhan.

A kutatók 280 dohánytermelővel folytattak személyes interjúkat, hogy megtudják, milyen szívesen váltanának más növény termesztésére. Amint arról korábban többször is beszámoltunk – legutóbb a Tobacco 2021/10-es számában –, egyes országokban az adott államok országos vagy tartományi vezetői azt javasolják a dohánytermelőknek, hogy térjenek át más növények, például kannabisz termesztésére.

A licsuaniakat nem hatotta meg mindez: a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy ötből kevesebb mint egy dohánytermelő állna át más növény termesztésére. Ennek legfőbb oka, hogy nincsenek meggyőződve arról, hogy más növények annyira jövedelmezőek lennének, mint a dohány. A regressziós eredmények ugyanakkor kimutatták, hogy az iskolázottabb és a dohányról mint haszonnövényről több ismerettel rendelkező gazdák hajlandóbbak lennének az átállásra, mint a kevesebb információval rendelkező társaik.

A kutatók szerint közpolitikai döntésekre lesz szükség, hogy a dohánytermelők informáltságát és átállásra való hajlandóságukat növeljék.