2022. január 21. 11:19
Végrehajtandó fegyházbüntetést kaptak a késsel fenyegetőző trafikrablók
A Siófoki Járásbíróság csoportosan elkövetett rablás bűntette miatt állapította meg három vádlott felelősségét – közölte a Kaposvári Törvényszék Sajtóosztálya csütörtökön. A bíróság a 23 éves első és másodrendű vádlottakat 5–5 év fegyházban végrehajtandó szabadságvesztésre és 5–5 év közügyektől eltiltásra ítélte, míg a 22 éves harmadrendű vádlottal – mint bűnsegéddel – szemben kiszabott 2 év börtönben végrehajtandó szabadságvesztés végrehajtását 5 évi próbaidőre felfüggesztette.

A megállapított tényállás szerint az első- és másodrendű vádlottak 2021. december 15-én Siófokon, egy áruház parkolójában megbeszélték, hogy az ott lévő dohányboltot kirabolják. A harmadrendű vádlott a Messenger alkalmazáson keresztül vette fel a kapcsolatot az elsőrendű vádlottal, aki beavatta őt a tervükbe. Megbeszélésük szerint a harmadrendű vádlott autójával Siófokra ment, ahol az autóbusz állomás parkolójában várakozott.

Az első- és másodrendű vádlottak 21 óra 30 perc körüli időben a dohányboltba bementek, az elsőrendű vádlott a pult mögé belépve az ott dolgozó sértettet ököllel, közepes erővel megütötte. Dulakodni kezdtek, majd mikor a sértett erőfölénybe került, a másodrendű vádlott kilátásba helyezte, hogy fegyvert fog elővenni, mely ténylegesen nem volt nála. A sértett ennek hatására felhagyott az ellenállással, és a vádlottak a kasszából 550 ezer forint készpénzt magukkal vittek. A harmadrendű vádlott gépkocsijával felvette társait, és mindhárman elmenekültek.

Amint arról tavaly decemberben beszámoltunk, a nyomozók a bolti kamera felvételei és a nyomok elemzése alapján a fejér megyei rendőrök segítségével azonosították az elkövetőket, akiket 2021. december 17-én elfogtak. Akkori híradásunkból kiderül, hogy a rablók késsel fenyegetőztek, ami a törvényszék mostani közleménye szerint nem volt náluk.

A sértett a bántalmazás következtében 8 napon belül gyógyuló könnyű testi sérülést szenvedett el.

A Kaposvári Törvényszék Sajtóosztálya hozzátette, az ítélet nem jogerős, az ügyész mindhárom vádlott vonatkozásában súlyosításért jelentett be fellebbezést. Az első és másodrendű vádlottak a büntetés enyhítését kérték, a harmadrendű vádlott a döntést tudomásul vette.