2021. október 04. 12:08
Megkezdte működését az SZTFH
Múlt pénteken megkezdte működését a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága – közölte a szervezet az MTI-vel.

A közlemény szerint a hatóság elnöki tisztségére Orbán Viktor miniszterelnök Biró Marcellt nevezte ki, aki miniszterelnöki megbízottként augusztus 1-jétől a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának felállításával kapcsolatos előkészítő munkáért felelt.

A hatóság önálló szabályozó szervként, a kormánytól függetlenül működik és éves beszámolási kötelezettséggel tartozik az Országgyűlés felé – tették hozzá.

A szervezet azzal a céllal jött létre, hogy stabil működési és szabályozási környezetet biztosítson az olyan kiemelt ágazatok számára, mint a szerencsejáték-szervezés, a dohány-kiskereskedelem, valamint biztosítsa a bírósági végrehajtók és a felszámolók szervezetrendszerének hatékony működését.

Kiemelték, hogy a 2010 óta meghozott kormányzati intézkedéseknek köszönhetően jelentősen nőtt az átláthatóság és hatékonyság számos, a hatósághoz tartozó, korábban alul-szabályozott területen. Az elmúlt tíz évben elért eredmények fenntartása mellett a hatóság célja az innovatív megoldások elterjedésének elősegítése, valamint a fogyasztók érdekeinek széles körű védelme.

A hatóság feladatkörébe tartozó egyes területek nemzetgazdasági szempontból is jelentős szerepet töltenek be. A nemzeti szuverenitás megőrzése érdekében is kiemelten fontos ezen ágazatok hatékony és kiszámítható működésének a biztosítása – írták.

Biró Marcell eddigi pályája

Biró Marcell július végén távozott az ő közvetlen irányításával működő Miniszterelnöki Kormányiroda közigazgatási államtitkári tisztségéből, amelyet annak 2018-as létrehozása óta töltött be – írta múlt pénteken a HVG.hu. Biró 2011-től volt a hivatali szervezet vezetője a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban, majd a Külgazdasági és Külügyminisztériumban és a Miniszterelnöki Kabinetirodában is.