Tobacco 2022. május 12. 12:38
Zimbabwe is áttérhet a kannabisz-termesztésre
A cigaretta népszerűségének csökkenése miatt Zimbabwe is az orvosi kannabisz révén formálná át mezőgazdaságát.

Az ország 2018-ban legalizálta a gyógyászati célú kendert, azt remélve, hogy annak segítségével az exportot is képes lesz növelni, így 57 engedélyt is kibocsátott az ország – számol be a Reuters alapján a Világgazdaság.

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, egyre több, főleg szegény ország áll át a kannabisztermesztésre a csökkenő dohánykereslet miatt. Legutóbb Malawiban merült fel a téma, ahol azért is kulcsfontosságú a kérdés, mert az ország gazdaságának gerincét éppen a dohánytermesztés jelenti.

Zimbabwének azért is sietnie kell az átállással, mert a dohányzás visszaszorítását világszerte próbálják elérni. Az Európai Unió például 2040-re öt százalékra csökkentené a dohányosok arányát a lakosság körében. Eközben a kannabisz egyre inkább teret nyer, mert a kenderből kivont, nem pszichoaktív CBD-t sokan tartják számos betegség természetes gyógyírének.

A kender termesztésével kapcsolatban azonban számos kihívással is szembesülniük kell a zimbabwei gazdáknak, így például a gyógyászati célú termesztéshez szükséges organikus minősítés eléréséhez üvegházakat kell létrehozniuk. Ennek a költségei pedig rendkívül magasak, ezért a gazdáknak külföldi befektetőkre van szükségük.

Fotó: Thomas De Cian / NurPhoto via AFP

A Zimbabwe Ipari Kender Tröszt alapító-vezérigazgatója, Zorodzai Maroveke arról beszélt, hogy az orvosi célú termesztés során számos hiba csúszhat be, ezért az nagyon kockázatos. Ugyanakkor siker esetén a jutalom is jóval magasabb, mint az ország más mezőgazdasági terményei – mint a dohány vagy a kukorica – esetén. A hírügynökségnek nyilatkozva az egyik gazda arról beszélt, hogy kilogrammonként akár 25 dollárt – a dohányért kapott összeg 5-6-szorosát – is kaphat a termésért