hero
Tobacco 2022. május 06. 10:13
A kannabisztermesztés felé fordulna Malawi
Így próbálja pótolni a dohánykereslet csökkenése miatti bevételkiesést a világ egyik legszegényebb országa.

Malawi gazdasága szinte kizárólag a dohánytermesztésen alapul. A csökkenő kereslet miatt azonban helyettesítenie kell valamivel a kieső bevételeket, erre jelenthet megoldást a szója, vagy akár a kender – írja az Africanews alapján a Tobacco Journal.

Ahogyan arról a Tobacco 2021/10-es lapszámában mi is beszámoltunk, a világ számos országában jelenik meg a kannabisztermesztés mint a dohánykereslet csökkenése miatti kiesés helyettesítő növénye. Ebben az USA jár az élen, ahol az egyik legnagyobb zuhanást mutatta a lakosság körében a dohányzók aránya az évtizedek alatt. Ezáltal még az olyan nagymúltú dohánytermelő államok is elkezdték a kendertermesztést, mint például Kentucky. A váltást az is megkönnyíti, hogy a kender feldolgozása a dohányéhoz nagyon hasonló eszközöket igényel.

Ezen felül egyre több dohánycég is részesedést vásárol kenderrel, CBD-olajjal, orvosi marihuánával foglalkozó vállalatokban, vagy akár fel is vásárolja azokat. Ez szakértők szerint a profit további növelését eredményezi majd, s elősegítheti a dohányról kenderre való zökkenőmentes átállást megannyi gazda számára.

Argentínában 2020 óta lehet magánhasználatra kannabiszt termeszteni, tavaly nyáron pedig az Alberto Fernández elnök vezette argentin kormány beterjesztett egy törvényjavaslatot az orvosi kannabisz termesztésének legalizálásáról is.

Így hát nem Malawi az első ország, mely ezt az utat választja, ugyanakkor talán számukra a lehet a legfontosabb ez a váltás, hiszen gazdaságuk gerincét, 70 százalékát teszi ki az egyre kevesebb bevételt eredményező „zöld arany” termesztése.

A 2022-es év különösen rosszul alakult. A Lilongwe-i dohányárverések alacsony mennyisége és alacsony árai arra kényszerítették az ország dohánybizottságát, hogy a heti három napra csökkentse a kereskedést. Bár a dohányból származó bevételek az elmúlt években meredeken csökkentek, a malawi kormány a dohánytermesztést továbbra is „stratégiai fontosságú növényként” jellemzi, és védelmezi az ország folyamatos beruházásait a termelésbe. Tavaly Malawinak 173,5 millió dollár bevétele származott a dohányból, ami 27 százalékkal kevesebb, mint az előző évben – közölte a malawi dohánybizottság.

Betchani Tchereni, a Malawi University of Business and Applied Sciences közgazdászprofesszora úgy nyilatkozott:

„Itt az ideje, hogy Malawi diverzifikálja gazdaságát. Újra kell indítanunk a gazdaságot. Ha szója, akkor csináljunk szóját. Ha kannabisz, akkor koncentráljunk a kannabiszra.”

Néhány feltörekvő gazdálkodó számára azonban a termesztési engedélyek megfizethetetlenül drágák lehetnek. A körülbelül 30 fős csoportokban dolgozó gazdáknak kollektívánként átlagosan 10 000 dollárt kell csak a termesztési engedélyekre költeniük. Ezen engedélyek megszerzésének megkönnyítése viszont azonnali lendületet adhatna a gazdáknak.

A kender a rózsavirágúak rendjébe, azon belül is a kenderfélék családjába tartozó nemzetség. Eredetét korábban ázsiainak gondolták, egy 2018-as tanulmány szerint azonban Európában is őshonos. Lágyszárú, meleg éghajlaton bárhol megtermő növény. Különböző fajtáiban eltérő arányban találhatók meg különböző hatású molekulák (összesen több száz!), amelyek közül kettő igazán fontos: a CBD és a THC.

A CBD, azaz kannabidiol egy nem pszichoaktív kannabinoid molekula, amely a kenderfélék növényében és virágában is megtalálható, olaj formában kinyerve gyógyhatású készítményekben, táplálékkiegészítőkben és kozmetikumokban használják. A THC, avagy tetrahidrokannabinol egy pszichoaktív fitokannabinoid.

A köznyelvben kannabisznak, marihuánának vagy „fűnek” nevezett anyag pedig főként az indiai kender (Cannabis indica), valamint a hasznos kender (Cannabis sativa) szárított, termős virágzata, melyet a köznyelvben tévesen vadkendernek is neveznek, holott azzal nem azonos. A marihuánának magas a THC-tartalma, ezért hasznosítható drogként.