2022. február 09. 12:25
Részlegesen legalizálják a marihuánát Thaiföldön
Az egészségügyi célú marihuánahasználat szabályain enyhítettek a délkelet-ázsiai országban.

Anutin Charnvirakul thaiföldi egészségügyi miniszter rendeletet hozott, amelyben a kannabiszt kihúzzák a tiltott kábítószerek listájáról – írja a Tobacco Journal az AP hírügynökség híradása nyomán.

A rendelet értelmében a kannabisz minden részét – a magvaktól a virágokig – legálisan lehet majd használni Thaiföldön, amennyiben a THC-tartalma 0,2 százalék alatti.

Az intézkedés aláírási ceremóniáján Anutin Charnvirakul egészségügyi miniszter elmondta, reméli, hogy ezzel új korszak kezdődik a kannabisz thaiföldi történelmében, s hogy megszűnik a növényt övező stigma.

„A kannabisznak valójában megannyi egészségügyi előnye van, ebben nem különbözik más növényektől, s megpróbáljuk elérni, hogy a thai emberek a lehető legjobb módon élvezhessék a növény egészségügyi és gazdasági előnyeit”

– fogalmazott a keddi ceremónián a miniszter. Ugyanakkor a kannabisz termesztése, árusítása és birtoklása továbbra is részlegesen szabályozott marad, például a rekreációs célú marihuánafogyasztás a jövőben is illegális marad a délkelet-ázsiai országban. A mostani rendelet célja az orvosi felhasználás promotálása, s hogy e körül épüljön ki iparág az országban.

Thaiföld 2020-ban első ázsiai országként engedélyezte a kannabisz egészségügyi célú termesztését és használatát, szigorú ellenőrzés mellett. E szigorú ellenőrzésen enyhítettek az új rendelettel.