2022. január 20. 14:44
Litvánia döntött: betiltja az ízesített e-cigiket
Az ízesített dohánytermékek után az ízesített e-cigaretta töltőfolyadékok akadtak fenn a rostán Litvániában.

A litván parlament kedden megszavazta a dohánytermékekkel kapcsolatos törvény módosítását. Ennek értelmében júliustól betiltják az ízesített e-cigarettákat az országban (a dohány ízesítést kivéve) – írja a litván nemzeti rádió és televízió weboldala, az LRT.lt.

A törvényhozók abban reménykednek, hogy ezáltal csökkenhet az e-cigaretták népszerűsége az országban. Egyébként jelenleg több hasonló termék ellen is tilalom van érvényben, így például nem lehet olyan e-cigaretta töltőfolyadékokat vásárolni, amelyek vitamint, koffeint vagy más stimuláló szert tartalmaznak és azt a téves képzetet kelthetik, hogy egészségesek vagy kevésbé károsak.

Aránytalan, állások szűnhetnek meg miatta

Ugyanakkor tavaly októberben beszámoltunk arról, hogy az Independent European Vape Alliance (Független Európai E-cigi Szövetség, IEVA) arra kérte az Európai Bizottságot, vizsgálja meg az ízesített e-cigaretta töltőfolyadékokat betiltani szándékozó törvényjavaslatot. Az IEVA akkori állásfoglalása szerint a törvénytervezet nem arányos, emellett akadályozza a javak szabad áramlását az EU-n belül.

Az IEVA akkor úgy számolt, hogy a litván törvénytervezet tízezer munkahely megszűnéséhez vezethet, s csökkenhetnek a litván állam adóbevételei is miatta. Ezért az IEVA arra kérte az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a litván törvénytervezet, s ha szükségét érzi, lépjen fel ellene. Ám a törvénytervezetet kedden jóváhagyhatta a litván parlament.

Az e-cigi ízesítések korlátozása emberéleteket sodorhat veszélybe

Az aromák jól szabályozott használatát értékes eszköznek lehet és kell is tekinteni a betegségek megelőzésében és azon felnőtt dohányosok életének megmentésében, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni maguktól vagy más jóváhagyott módszerekkel”

fogalmazott január első felében egy új, független tanulmány kapcsán Konstantinos Farsalinos kardiológus, aki egész karrierjét a dohányzás ártalomcsökkentésének szentelte. Az írás amiatt készült, mert a kanadai kormány is az e-cigaretta ízesítések betiltását fontolgatja.

Válaszúton állunk, ahol a döntéshozók hamarosan elfordulnak azoktól a bizonyítékoktól, amelyek azt mutatják, hogy az ízek segítik a dohányosokat olyan termékekre való átállásban, amelyek az éghető cigaretta kockázatának csak egy töredékét hordozzák, megelőzve ezzel a betegségeket és életeket mentve. (…) Ha a tilalom mellett döntenek, az végső soron a hamis, illegálisan forgalmazott termékek, a feketepiac felé, vagy a hagyományos cigaretták való visszatérés felé terelné a fogyasztókat”

– vélekedik Farsalinos. Hozzátette:

Az e-cigaretta Kanadában már hoz eredményeket azáltal, hogy segít a már régóta dohányzóknak, akik nehezen hagyják abba a leszokást, hogy végre felhagyjanak a szokással. Ha tévedésből megtagadjuk a kétségbeesett dohányzóktól a leszokás lehetőségét, akkor szükségtelenül kockáztatjuk egészségüket.”