hero
Tobacco 2022. május 09. 09:00
Világszerte az infláció aggasztja leginkább az embereket
A koronavírussal szembeni félelem csökkenő tendenciát mutat, helyét világszerte átvette a pénz elértéktelenedése felőli aggodalom az Ipsos legfrissebb kutatása szerint.

Az Ipsos What Worries the World, azaz Mi aggasztja a világot című kutatása szerint az infláció lépett az élre az embereket leginkább foglalkoztató globális problémák között. Tavaly áprilishoz képest összesen 27 százalékpontot esett a koronavírus jelentősége a megkérdezettek körében, ezáltal mindössze a nyolcadik helyre került, míg az inflációt választók aránya 10 százalékról 32-re emelkedett egy év alatt.

A hat legfontosabbnak ítélt probléma megítélésének alakulása az elmúlt egy évben

A második helyre a szegénység és a szociális egyenlőtlenségek, míg a harmadikra a munkanélküliség került. Ezen felül a 27 résztvevő ország összesítésében a megkérdezettek 63 százaléka gondolja úgy, hogy országának gazdasága nem jó irányba halad. Magyarország esetében ez a szám 1 százalékponttal előzi az átlagot. Összesen csupán három ország volt, ahol a résztvevők többsége pozitívan vélekedett ebben a kérdésben: Szaúd-Arábia, India és Malajzia.

A felvetett problémák teljes rangsora

A kutatás alapján Magyarország számára a három téma, mely leginkább aggodalomra ad okot: az infláció, a szociális egyenlőtlenségek, illetve a gazdasági és politikai korrupció kérdése. A legkevésbé égető problémának a bűnözést tartjuk, amit kissé lemaradva követ a klímaváltozás és a koronavírus-járvány.