hero
Tobacco 2022. március 25. 13:41
A PMI is elhagyná Oroszországot
Philip Morris International (PMI) bejelentette, milyen konkrét lépéseket tett az Orosz Föderációban folytatott tevékenysége csökkentésére. Továbbá közölték: el kívánják hagyni az orosz piacot.

Amint arról március első felében beszámoltunk, a Philip Morris International az Ukrajna elleni orosz háború miatt tiltakozva bejelentette, hogy felfüggeszti a tervezett oroszországi beruházásait, beleértve az új termékek bevezetését, valamint az innovációs, kereskedelmi és gyártási tevékenységek fejlesztését.

A PMI csütörtökön közölte, milyen konkrét lépéseket tett a tervezett beruházások felfüggesztésére és oroszországi gyártási tevékenységének leépítésére – írja a Tobacco Journal International.

A PMI egyebek között

  • leállította számos, a piacon kínált cigarettatermékének gyártását, és ennek megfelelően csökkenti gyártási tevékenységét;
  • felfüggesztette a marketingtevékenységet az országban;
  • törölt minden 2022-re tervezett termékbevezetést Oroszországban, beleértve a zászlóshajónak számító dohányhevítő termék, az IQOS ILUMA eredetileg 2022 márciusára tervezett bevezetését is;
  • törölte azt a tervét, hogy az IQOS ILUMA-ba való TEREA hevítőrúdból több mint 20 milliárd darabot gyártsanak Oroszországban, így a gyártáshoz kapcsolódó 150 millió USD értékű – amúgy már folyamatban lévő – beruházást is leállították.

A PMI emellett közölte, hogy a cég igazgatótanácsa és felsővezetői az orosz piacról való rendezett kivonulás lehetőségeit mérlegelik. Ehhez figyelembe kell venniük az egyre összetettebb és gyorsan változó jogszabályi környezetet is.

Képünk illusztráció (Fotó: Adobe Stock)

„Az elmúlt négy hétben arra összpontosítottunk, hogy ukrán kollégáink biztonságát és védelmét garantáljuk. Szolidárisak vagyunk az ártatlanul szenvedő férfiakkal, nőkkel és gyermekekkel. (…) Több mint 3200 embert foglalkoztatunk Oroszországban. Továbbra is támogatjuk őket, megkapják a fizetésüket és továbbra is teljesítjük egyéb törvényi kötelezettségeinket. Továbbra is úgy hozunk döntéseket, hogy az ő biztonságuk és védelmük az elsődleges szempont”

– fogalmazott Jacek Olczak, a PMI elnök-vezérigazgatója.

Oroszország a teljes szállítási volumen közel 10 százalékát és a PMI nettó árbevételének mintegy 6 százalékát tette ki 2021-ben. A PMI a 2022. április 21-én, a 2022. első negyedévi eredményközléssel együtt frissített 2022-es pénzügyi kilátásokat fog közölni.