Tobacco 2022. május 10. 10:55
Felvásárolja a Swedish Match-et a Philip Morris
16 milliárd dolláros füstmentes akvizícióra készül a nemzetközi dohánycég. Cikkünk frissült!

Előrehaladott tárgyalásokat folytat a Philip Morris International a Swedish Match felvásárlásáról, ami megerősítené az amerikai cég kitettségét a füstmentes dohányipari márkák gyorsan bővülő piacán – írja a Világgazdaság a The Wall Street Journal értesülései alapján.

Az üzlet jelentős lenne, mivel a Swedish Match értékét jelenleg közel 12 milliárd dollárra becsülik. A szokásos prémiummal számolva, körülbelül 16 milliárd dolláros ajánlatra kerülhet az asztalra. A Philip Morris jelenlegi piaci értékét szakértők 154 milliárd dollárban határozzák meg.

Az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszer-engedélyeztetési Hivatal (FDA) 2019-ben engedélyezte a skandináv társaság számára, hogy forgalmazza füstmentes dohánytermékeit, melyek csökkentik a szájrák, a tüdőrák és a különböző szívbetegségek kockázatát a hagyományos cigarettákhoz képest. A Swedish Match legnagyobb piaca éppen az Egyesült Államok, ahol a vállalat ZYN nikotinpárna-márkája vezeti az értékesítést, idén pedig teljesen leállítják az éghető dohánytermékek gyártását.

Frissítés (2022. március 12.)

Cikkünk megjelenésének másnapján a Philip Morris közleményt adott ki. Ebben egyebek között az szerepel, hogy a Philip Morris részvényenként 106 svéd koronát ajánl a Swedish Match-nek. Az ajánlat teljes értéke körülbelül 161,2 milliárd svéd korona, ami körülbelül 16 milliárd amerikai dollárnak felel meg.

A Swedish Match igazgatótanácsa azt javasolja, hogy a Swedish Match részvényesei fogadják el az ajánlatot. Az ajánlást a Skandinaviska Enskilda Banken AB pénzügyi csoport által készített méltányossági vélemény támasztja alá.

A PMI közölte, az ajánlattal kapcsolatos dokumentumookat várhatóan 2022. június 22-én vagy annak környékén hozzák nyilvánosságra. Az ajánlat elfogadására vonatkozó időszak várhatóan 2022. június 23-án vagy annak környékén kezdődik és 2022. szeptember 30-án vagy annak környékén jár le. Az ajánlat feltétele, hogy az Ajánlatot olyan mértékben fogadják el, hogy a Philip Morris a Swedish Match összes forgalomban lévő részvényének több mint 90 százalékát képviselő részvények tulajdonosává váljon.

A felvásárlással kapcsolatban Jacek Olczak, a PMI elnök-vezérigazgatója így fogalmazott a közlemény szerint:

„Örömmel jelentjük be a Philip Morris International és a Swedish Match következő izgalmas lépését a füstmentes jövő felé vezető úton. A meggyőző stratégiai és pénzügyi indokok által alátámasztott egyesülés a füstmentes jövő globális harcosát hozza létre, amelyet az egymást kiegészítő földrajzi területek, kereskedelmi képességek és termékportfóliók erősítenek, és jelentős növekedési platformokat nyit meg az Egyesült Államokban és nemzetközi szinten. A Swedish Match elkötelezett munkatársai és vezetősége rendületlenül követte a vállalat elképzelését a cigaretta nélküli világról, miközben nagyon jó eredményeket ért el. Alig várjuk, hogy erre a sikerre építhessünk, és egyesítsük erőinket, hogy felgyorsítsuk közös füstmentes küldetésünket.”