hero
Tobacco 2022. május 13. 08:55
Eldobható e-cigik: „hadat üzent” az állam
Akár ötszázmilliós büntetést is kockáztatnak az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazói – közölte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH).

Az SZTFH reagált arra, hogy egyre többen használnak Magyarországon olyan eldobható elektronikus cigarettákat, mint például az Elfbar. Tudomásunk szerint egyre több trafikban keresnek hasonló termékeket, s mivel ott nem találják, sokan illegális beszerzési forrásokhoz fordulnak.

Az SZTFH kiemelt feladata a dohánytermék-kiskereskedelem hatósági felügyelete, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítása, valamint a legális piac védelme – közölte a hatóság csütörtök délutáni közleményében, amelyet az MTI Országos Sajtószolgálata publikált (1, 2).

Mint írták, az SZTFH folyamatosan figyelemmel kíséri a dohánypiacon uralkodó folyamatokat és az észlelt szabálytalanságokról rendszeresen operatív egyeztetéseket folytat a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) is. A piac vizsgálata során az SZTFH látókörébe került a köztudatban elektronikus cigarettaként ismert, különböző ízesítésű, nikotint tartalmazó, vagy nikotinmentes, eldobható termékek jogsértő forgalmazása.

Az ilyen illegális eszközök nikotint tartalmazó változatban elektronikus cigarettának, nikotinmentes változatban dohányzást imitáló elektronikus eszköznek minősülnek, kiskereskedelmük Magyarországon dohányboltban is szigorú szabályokhoz kötött. A hatályos jogszabályok szerint e termékkategóriák ízesített változatait Magyarországon továbbra is tilos forgalomba hozni – írta az SZTFH.

Aki engedély nélkül értékesít ilyen termékeket, az 5 millió forinttól 500 millió forintig terjedő bírságot kockáztat. Mindezek mellett az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazása sérti a NAV hatáskörébe tartozó jövedéki, és a fogyasztóvédelmi hatóság kompetenciájába tartozó egészségügyi jogszabályokat is.

Az SZTFH és a NAV együttműködésének köszönhetően már jelenleg is több eljárás van folyamatban az eldobható elektronikus cigaretták illegális forgalmazóival szemben.

Az MDKSZ véleménye

„A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségénél több trafikos kolléga is érdeklődött már, az úgynevezett Elf Bar magyarországi értékesítésével kapcsolatban” – írta honlapján fél nappal az SZTFH-közlemény megjelenése előtt az MDKSZ.

„Többen felvetették, hogy egyre népszerűbb termékekről van szó, melyeket egyre sűrűbben keresnek a Nemzeti Dohányboltokban. Ez valahol érthető is, hiszen ha a nikotint tartalmazó vape termékeket vizsgáljuk, egyértelműen a dohánybolti árusítás kizárólagossága juthat eszünkbe. Ennek ellenére, egyre sűrűbben találkozhatunk ezekkel a termékekkel webshopokban, ismerősöknél, vagy vásárokon.

Az MDKSZ már tavaly megfogalmazta ezen termékekkel kapcsolatos jogi állásfoglalását az illetékes hatóságnak, de eddig érdemi döntés, az értékesítés szabályozása kapcsán nem született. Szövetségi szinten mi készen állunk arra, hogy egy új szabályozás megalkotása során, a hazai dohány kiskereskedők érdekeit a legmagasabb szinten képviseljük!”