hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. május. 14., péntek - Bonifác.
hirdetés

Kretek, Indonézia misztikus füstölnivalója

Az édes füst

A dohány élvezetének a világon számos különös módja alakult ki, ezek egyik legérdekesebb változatával Indonéziában találkozhatunk. Az ő cigarettájuk a kretek, amelynek füstje belengi az egész országot, annak kultúráját és népének életét is.

Indonézia legtöbbünk számára egy távoli, egzotikus országot jelent sok vulkánnal, gyönyörű tengerpartokkal és trópusi élővilággal. Aki már járt ott, annak szívét örökre rabul ejti ez a világ. Ha indonézekről beszélünk, a szemünk előtt egy több mint 17 000 szigetet benépesítő, mintegy 300 különböző etnikumú, ősi származású népet látunk, melyeknek történelme, művészete, szokásai és hagyományai egybefonódtak az ázsiai szigetvilág adottságaival és élővilágával. Az Indonéz Köztársaság ma a világ negyedik legnépesebb országa. Az indonézek életében és kultúrájában fontos szerepet töltenek be a szertartások és fesztiválok egészen az ősi, törzsi ceremóniáktól a mai szokásokig. A különleges maszkok, kézműves tárgyak, különféle csemegék – a tea, a kávé és természetesen a kretek – szintén részei a hagyományoknak. A rendkívüli természeti forrásokkal és kitartó munkájú lakossággal rendelkező Indonézia a világ tíz legnagyobb exportőreinek egyike, ahol az energiaszektor után a legnagyobb gazdasági ágazat a kretekgyártás. Ami nem csoda, hiszen a dohányzás az egyik legkedveltebb élvezeti forma az országban. A kretek pedig a teljes dohányfogyasztás több mint 90%-át teszi ki. Indonézián kívül a legtöbb ember számára ismeretlen a kretek szó, azonban aki járt már az országban, örökre felismeri összetéveszthetetlen illatát, amely egyfajta kulturális jelképként, Indonézia esszenciájaként rakódik le emlékezetében.

Asztma ellen szegfűszeg

Az első kretek Kudusban, Közép-Jáván készült a 19. század végén, és eredetileg gyógyírnak szánták. Az 1880-as évek elején Haji Jamhri, egy kudusi lakos asztmától és légzési nehézségtől szenvedett, ezért szegfűszegolajat dörzsölt mellkasára, hogy csökkentse fájdalmát. Majd arra gondolt, hogy a szegfűszeg még jobban kifejtené nyugtató hatását, ha a tüdejébe juthatna. A történet szerint sodort magának egy szegfűszeg–dohány keverékből készített cigarettát és elszívta, mire mellkasi fájdalma megszűnt. Ez volt a kretek születésének pillanata. Haji Jamhri elkezdte hirdetni találmányát, melyet eleinte patikákban forgalmaztak. Idővel a kretekfüstölés egy dohányzási élvezetté vált, továbbfejlődött és manufaktúrák kezdték el gyártani. A név a szegfűszeg elparázslásakor hallható sercegésből, indonézül a kretek- kretek hangutánzó szóból származik.

Titokzatos pác százféle összetevőből

A kretek egy olyan dohánytermék, mely dohányt, szegfűszeget és természetes ízesítőket tartalmaz. Eredetileg ezeket kézzel, kiszárított kukoricacsuhéba vagy cigarettapapírba sodorták, de mára már a gépi sodrású változatok elterjedtebbek, melyek megfelelnek a különböző exportpiacok, így az EU előírásainak is. A kretek nagyban különbözik a hagyományos cigarettáktól, gyártása különösen bonyolult folyamat, amely dohány, szegfűszeg és titokzatos pác feldolgozásából áll. A kretekhez finom, indonéz dohányt használnak. A dohány és a szegfűszeg fermentálása hagyományos, természetes úton történik 1-2 év alatt. Egy szál kretek akár 30 különféle dohányt is tartalmazhat, a misztikus pác pedig akár több mint 100 összetevőből állhat. Ma legalább 600 gyártó mintegy 3000-féle terméke található meg a piacon.

A kretek nem egyszerűen egy szegfűszeg illatú cigaretta. Legalább annyira különbözik a hagyományos cigarettáktól, mit azok a szivaroktól, vagy a vágott dohányoktól. Indonéziában sokan hiszik, hogy általa kapcsolatot teremthetnek az istenekkel és őseikkel. Tükrözi az indonézek érzékenységét, amellyel a fűszeres, aromás ételeket szeretik. Valami, ami összehozza az embereket, s egy nemzet lelke lett.

hirdetés
hirdetés