2022. január 03. 12:34
Vége a mentolos cigik korának Magyarországon
Egy 2021 végi kormányrendelet értelmében megtiltják a mentolt, illetve mentolszármazék adalékanyagot tartalmazó cigaretták és cigarettadohányok forgalmazását Magyarországon.

Módosult a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) kormányrendelet – írja a Világgazdaság.

A Magyar Közlönyben 2021. december 27-én közzétett 794/2021. (XII.27.) kormányrendelet első paragrafusa kiegészíti a 39/2013. (II. 14.) kormányrendelet negyedik paragrafusát az alábbi bekezdéssel:

(2a) a 4. melléklet szerinti adalékanyagokon, idegen anyagokon felül tilos mentol, valamint mentolszármazék alapanyagokat tartalmazó cigaretta és cigarettadohány forgalomba hozatala.”

A tavaly év végi kormányrendelet a kihirdetését követő harmincadik napon, azaz 2022. január 26-án lép hatályba.

A mentolos ízesítés kálváriája

„A kinevezésem utáni hónapban, 2016 augusztusában módosult a 39/2013. (II. 14.) Korm. rendelet, amelynek egyik legfőbb eleme, hogy 2017. május 20-ától kivezette a cigaretta és a cigarettadohány ízesítését és a kapszulás termékeket a magyar piacról (kivételt képezett ez alól a mentol, amely kapott még haladékot)”

fogalmazott a Tobacco 2021/7-es számában Esküdt Gábor, az azóta a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságába (SZTFH) betagozódott ND Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. 2020. május 20-án aztán az ízesítési tilalom a cigaretták és cigarettadohányok mellett az elektronikus cigarettákra, az utántöltő flakonokra és a dohányzást imitáló elektronikus eszközökre is kiterjedt.

A korábban általános jogértelmezés szerint az ízesítési tilalom teljes körű volt, azaz például egyáltalán nem lehetett mentolos ízjegye a forgalmazott cigarettáknak. Budapest Főváros Kormányhivatala Fogyasztóvédelmi Főosztálya 2020. októberi határozataiban megállapította, hogy a JTI Hungary Zrt. megsértette az ízesítési tilalmat azzal, hogy alacsony mennyiségben tartalmaztak mentolt a termékeik.

A JTI vitatta ezt és bírósági felülvizsgálatot kért, amely 2021. július végén zárult. Tavaly augusztusban mi is beszámoltunk arról, hogy

a mentol adalékanyag cigarettákban való használatának teljes tilalmát tévesen megállapító határozatokat a Fővárosi Törvényszék 2021. június 29-én és 30-án megsemmisítette. (…) Ez a döntés megerősíti, hogy Magyarországon nincs teljes tilalom a mentol cigarettákban való használatára (…).”

A JTI ennek hatására visszavezette alacsony mentoltartalmú termékeit a magyar piacra, ám sokáig nem árulhatták ezeket. Az új kormányrendelet értelmében az alacsony mentoltartalmú termékek forgalmazása is véget ér Magyarországon január végén.