hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. november. 28., vasárnap - Stefánia.
hirdetés

Régészeti felfedezés

Sokkal régebb óta él dohánnyal az emberiség, mint korábban hittük

Egy ősi tűzhelyben bukkantak olyan magokra, amelyek arra utalnak, hogy az emberiség több mint 12 ezer éve használ dohányt.

Vad dohánynövény elszenesedett magjaira bukkantak régészek Utah államban, egy 12300 éves kandallóban. Ez arra utal, hogy az emberiség sokkal régebb óta él a növénnyel, mint korábban hittük – írja a Reuters.

A kutatók szerint a nomád, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató utahi közösség tagjai feltehetően elszívták, vagy rágcsálták a dohányt, amely nikotintartalma miatt stimulánsként lehetett hasznos. A kandalló egy 9500 éve kiszáradt mocsárnál épített sárkunyhóban állt – ma a terület Nagy-sóstó-sivatagként ismert.

Daron Duke régész (balra) és kollégája, Michael Shane az ősi kandalló maradványainál a Utah állambeli Nagy-sóstó-sivatagban (Sarah K. Rice / Reuters)

„Globális szempontból a dohány a mámorító növények királya, s most közvetlenül vissza tudjuk vezetni a kulturális gyökereit egészen a jégkorszakig”

– fogalmazott Daron Duke, a nevadai Távnyugati Antropológiai Kutatócsoport régésze. A megtalált magok egy sivatagi, vadon élő dohánynövénytől, a Nicotiana attenuatától származnak, amely még ma is megtalálható a környéken. Duke elmondta:

„Ezt a fajtát sosem domesztikálták, ugyanakkor máig használják az őslakosok ebben a régióban.”

Korábban egy Alabama államban talált pipát tartottak az első dohányzással kapcsolatos leletnek – a 3300 éves tárgyban nikotinmaradványokra bukkantak.

(forrás: Reuters)
hirdetés
hirdetés