Tobacco 2022. május 02. 15:35
Dohánypalánta-szemlét tartott az ULT Magyarország
Április 27-én megtartotta idei palántaszemléjét az ULT Magyarország Kft. és a NYIDOTER Kft.

A nap folyamán összesen három nagy palántenevelő telepet látogattak meg Biriben, Ófehértón és Nyírkarászban – írta Balogh Dávid, a NYIDOTER Kft. agronómusa a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) honlapján 2022. május elsején megjelent cikkében. A kedvezőtlen tavaszi időjárási körülmények miatt a palánták fejlettségi állapota a szokásoshoz képest nagyjából egy hét lemaradást mutat, a kelések ennek ellenére 80 százalék felettiek, tehát megfelelőek.

Fotó: MADOSZ.hu

Egyre inkább nehézséget mutat ugyanakkor a dohány növényvédelme, ugyanis az eddig használt gomba- és rovarölő szerek engedélyének nagy részét visszavonták. Az ULT Magyarország Kft és a NYIDOTER Kft stratégai együttműködési megállapodásai alapján az FMC, BELCHIM és a UPL képviselői is részt vettek a közös szemlén és a szakmai programon. Minden gyártó és forgalmazó bemutatta a dohánytermesztésben alkalmazható készítményeit és tájékoztatót adtak a 2022.-évi közös megfigyeléseinkről és kísérleteinkről.

A szakmai nap során érintettek ezen felül egyéb szakmai és termesztéspolitikai kérdéseket, valamint a különböző kártevő megfigyelési programokat és a hozzá kapcsolt IPM programot, az idei üzemi fajtakísérleteket, valamint az országos orobanche felmérést is.