hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Változás

Októbertől új hatóság felügyeli a dohánykereskedelmet

Új hatóság veszi át a dohánykereskedelem felügyeletét az ND Nonprofit Zrt.-től.

Október elsejétől új hivatal, a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) foglalkozik a dohány-kiskereskedelem engedélyezésével, valamint a kis- és nagykereskedelem hatósági ellenőrzésével és szabályozásával az ND Nonprofit Zrt. jogutódjaként – írta meg szerdán a HVG.hu.

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról szóló törvényjavaslatot március 31-én nyújtotta be az Országgyűlésnek Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes. E szerint az SZTFH lesz az ND Nonprofit Zrt. jogutódja,

„ideértve az ND Zrt. valamennyi feladatának jövőbeni ellátását, továbbá valamennyi jogát és kötelezettségét, valamint vagyonát, vagyoni jogait és előirányzatait, ideértve a megszerzett szerzői jogokat, forráskódokat és licenceket is.”

A törvényjavaslat 46. paragrafusa részletezi pontosan, hogy a dohánykereskedelem terén pontosan milyen javaslatokat lát majd el a hatóság. A törvényjavaslatot ide kattintva lehet elolvasni.

Képernyőkép az ND Nonprofit Zrt. 2019-es imázsfilmjéből (YouTube)

Szerteágazó feladatok

Az új hivatal látszólag össze nem tartozó tevékenységek felügyeletével is foglalkozik majd a HVG.hu szerint. A dohánykereskedelem mellett az SZTFH foglalkozik majd a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar feletti felügyelet gyakorlásával és szabályozásával, ami most az igazságügyi miniszter dolga; a szerencsejáték-szervezés engedélyezésével, hatósági felügyeletével és szabályozásával a Szerencsejáték Felügyelet jogutódjaként, amely eddig a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hatáskörébe tartozott; illetve a felszámolói névjegyzék vezetésével, a felszámolók egyes tevékenységeinek hatósági felügyeletével, ami most a Miniszterelnöki Kormányirodához tartozik. Az SZTFH továbbá ellátja az állam nevében lefolytatandó, koncessziós szerződés megkötésére irányuló eljárásokkal kapcsolatos egyes feladatokat, amelynek keretében Koncessziós Tanácsot működtet majd „az egységes állami joggyakorlat kialakítása, a közérdek érvényesítése érdekében”.

Az SZTFH önálló szabályozó szervként működik majd októbertől, amelynek elnöke rendeleteket bocsáthat ki. A hatóság elnökét a miniszterelnök nevezi majd ki kilenc évre, fizetése havi 4,5 millió forint lesz. Az SZTFH-nak négy elnökhelyettese lesz, akik fejenként négymilliós fizetésben részesülnek.

A kormányzat indoklása

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságáról szóló törvényjavaslat április 8-a éjjel az Országgyűlésben zajlott általános vitájában Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára a közérdeket szolgáló, erős és egységes állami szabályozás biztosítását említette a javaslat céljaként az állam kizárólagos hatáskörébe tartozó és egyes közhatalmi tevékenységek területén.

Kiszámítható, transzparens és egységes jogi környezetet ígérve arról beszélt: az új hatóság a bírósági végrehajtói tevékenységet és a felszámolásokat felügyeli egyebek mellett. Emellett – jelezte – megerősíti a fogyasztóvédelmi hatósági jogköröket, erős és egységes szabályozó állami szerepvállalást biztosít, lehetővé téve a gyorsabb és hatékonyabb reagálást a társadalmi folyamatokra ezeken a területeken.

Hozzátette: az új hatóságra hárul a szerencsejáték-szervezés és a dohány-kiskereskedelem területével kapcsolatos hatósági feladatok összefogása is, valamint létrejön a Koncessziós Tanács, amely a gazdaság szereplőit segíti egységes joggyakorlat kialakításában.

Ellenzéki kritikák

Egy nappal korábbi, szerdai online sajtótájékoztatójában Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője cinikus döntésnek nevezte a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága létrehozását. Elmondta, az új hatósághoz olyan szabályozási és felügyeleti ügyeket szerveznek ki, amely eddig hagyományosan az igazságügyi, a pénzügyi, vagy a gazdasági kormányzat alá tartoztak, így például a dohánytermék-kereskedelem, a bírósági végrehajtás, a szerencsejáték-piac, vagy a felszámolt cégek szabályozása. Azt mondta, ezek az ügyek egy olyan hatósághoz kerülnek ki, melynek az élére 9 évre a kormányhoz lojális vezetőt neveznek ki.

Harangozó Tamás, az MSZP frakcióvezető-helyettese április elsején tartott online sajtótájékoztatóján tett említést az új hatóság felállításáról. A szocialista politikus közölte, úgy tűnik, hogy a kormány nem bízik a 2022-es győzelmében, és még a járvány harmadik hulláma alatt is az a legfontosabb a számára, hogy a kormányváltás után is „fideszes kezekben tartsa az összeharácsolt vagyont”. Példaként egyebek között a felállítás előtt álló új hatóságot említette, amelynek a feladatai közé tartozik majd a dohánykereskedelem, a szerencsejáték-szervezés, a bírósági végrehajtás és a felszámolói tevékenység állami felügyelete. A hatóság elnökét Orbán Viktor miniszterelnök fogja kinevezni kilenc évre – hívta fel a figyelmet az ellenzéki politikus.

Földi Bence, főszerkesztő, Tobacco Magazin
a szerző cikkei

hirdetés
hirdetés