hero
Tobacco 2022. május 05. 13:25
Életbiztosítás: nem járnak jól a dohányosok
A dohányzás kockázata másképpen jelenik meg egyes életbiztosítóknál a jövőben, akár 30 százalékkal is többet fizethetnek, akik dohányoznak.

Az új rendelkezések nem elsősorban a dohányosok büntetésére, sokkal inkább azok jutalmazására szolgál, akik nemdohányzók. Ezzel próbálja felhívni a figyelmet a K&H Biztosító az egészségtudatosságra – írja a Pénzcentrum.

„A változtatások egyik fontos célja, hogy rávilágítsunk arra, hogy mindenki felelős az egészségéért. Formai módosítás, hogy családi életbiztosítás helyett simán életbiztosításként fut az új konstrukció. Gyakorlati módosítás, hogy több tarifakategóriát vezettünk be, mert az életbiztosítási díj mértéke attól függ, hogy leendő ügyfelünk a dohányzók, a nemdohányzók, vagy az alkalmi dohányosok csoportjába tartozik-e” – nyilatkozta Székely Pálma, a K&H életbiztosítási üzletág és saját értékesítési csatornák divízió vezetője a Pénzcentrumnak. Hozzátette:

„Kicsit fordítottunk a logikán: nem a dohányosokat büntetjük, hanem alacsonyabb díjat kapnak azok, akik nem rendszeresen dohányoznak, vagy füstmentes életmódra váltanak. A biztosítási piac másik szegmenséből vett példával élve egyfajta bonus-malus rendszerről van szó. A kötelező járműbiztosításoknál a sok kárt okozó autósok többet fizetnek a nagyobb kockázat miatt, a balesetmentesen közlekedő, akár B10-be sorolt sofőrök kevesebbet. Az életbiztosításainknál bevezetett új forgatókönyv úgy érvényesül, hogy bónuszt kapnak, akik nem dohányoznak.”

Fotó: Nafis Al Sadnan / Unsplash

A magyar lakosság körében egy évtized alatt ugyan 2,1 százalékponttal csökkent a rendszeresen dohányzók aránya, így is közel 25 százalékos. A leszokás mellett szól az is, hogy cigaretta ára évek óta jelentősen emelkedik. A KSH inflációs kosarában szereplő egyik cigaretta éves átlagára 2011-ben még 591 forint volt, 2016-ban már 1040 forint, 2021-ben pedig 1680 forintot tett ki. Tíz év alatt majdnem a triplájára drágult a cigaretta, igaz, 2017-ig 19 szál volt egy csomagban, azóta pedig 20 darab.