2022. január 11. 11:10
Lopott árammal működött a kannabiszültetvény
Kábítószer-kereskedelem és lopás miatt emelt vádat a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség azzal a férfival szemben, aki élettársával együtt egy rokonuk ingatlanának pincéjében klimatizált, öntözőrendszerrel ellátott, 451 tőből álló kannabiszültetvényt alakított ki. A speciális berendezések működtetését ráadásul szabálytalan áramvételezés biztosította – írta kedden az Ügyészség.hu.

A vádirat szerint a férfi és az élettársa elhatározták, hogy marihuána előállítására alkalmas kendernövényt termesztenek, majd azt kiszárítva porciózzák, csomagolják és forgalmazzák. E célból a férfi bérbe vette az unokatestvér keceli ingatlanját.

Ennek pincéjében kannabisz termesztéshez szükséges légszűrő, hő- és páratartalom szabályozó berendezéseket szerelt fel, valamint automata csepegtető-öntözőrendszert épített ki. A falakat továbbá hő- és fényvisszaverő fóliaborítással látta el. A férfi a termesztéshez szükséges gyapot tápkockát, palántázó tálcát, szárítózsákot, valamint a kiszárított kannabiszból növényi törmelék előállítására szolgáló törőedényt is beszerzett.

A villanyszerelési ismeretekkel rendelkező férfi a bérbeadó tudta és engedélye nélkül az elektromos fogyasztásmérőt megkerülve, szabálytalan leágazást kialakítva biztosította a növények növekedéséhez szükséges világító, öntöző és szellőztető berendezések működtetését.

2019 szeptemberében 451 tő kendernövény termesztését kezdték el. A kiskőrösi rendőrök a 2020 februárjában tartott kutatás során a 451 tő mellett, az ingatlan mellékhelyiségében kialakított szárítóhelyiség álmennyezete felett nylonzsákba rejtve több mint 1 kilogramm szárított növényi törmeléket is találtak. A lefoglalt élő és szárított növények kábítószertartalma meghaladja a jelentős mennyiség alsó határát, annak közel 17-szerese.

Az ügyészség az élettársakat kábítószer-kereskedelem bűntettének kísérletével vádolja, emellett a férfinak lopás bűntette miatt is felelnie kell. Az ügyészség mindkettejükkel szemben fegyházbüntetés kiszabását indítványozza. Bűnösségükről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni.