hero
Földi Bence 2022. január 20. 14:08
Korosztályos dohányvásárlási tilalom: Új-Zéland veszélyes precedenst indíthat el a világban
Új-Zéland megtiltja a 2008 után születettek számára a dohánytermékek vásárlását. Több ország is jelezte, hasonló rendszer bevezetését tervezik.

2021. december elején az új-zélandi kormány bejelentette, hogy az ország 2025-től kezdődő füstmentességét célzó terv részeként a most 14 éves, vagy annál fiatalabb gyerekek 2023-tól már soha nem vehetnek majd dohányterméket az országban.

„Biztosak akarunk lenni abban, hogy a fiatalok soha nem szoknak rá a dohányzásra, ezért bűncselekmény lesz nekik dohányterméket eladni. (...) Ez történelmi nap az ország egészségügye szempontjából”

– mondta akkor Ayesha Verall egészségügyiminiszter-helyettes.

Néhány héttel korábban betiltották a dohányzást minden olyan mozgó vagy álló járműben, amelynek 18 évnél fiatalabb utasa is van. Az elmúlt években pedig betiltották a dohányreklámokat, bevezették az egységes csomagolást és megtiltották, hogy a dohányt árusító boltokban látható helyen legyenek a cigaretták. Emellett az állam progresszív törvényeket hozott, amelyekben az e-cigarettát dohányzásról való leszokási eszköznek tekintik.

Az új-zélandi parlament épülete Wellingtonban (Fotó: Adobe Stock)

Kritika

Miközben egészségügyi szakemberek és lobbiszervezetek üdvözölték Új-Zéland úttörő lépését, kritikus hangok is megjelentek. A jobboldali Act Party (Cselekvéspárt) nevű új-zélandi parlamenti párt társadalomfejlesztéssel és gyermekekkel foglalkozó szóvivője, Karen Chhour szerint a tilalmak sosem működtek és nem tervezett következményekkel járnak.

Végül odáig jutunk majd, hogy a dohánytermékeknek kiterjedt feketepiaca lesz, amelynek nem lesznek sztenderjei, sem szabályozói, a fogyasztók pedig még inkább ki lesznek téve az egészségügyi veszélyeknek”

– mondta az egyébként magát „leszokott dohányosként” jellemző nő, aki szerint inkább hagyni kellene, hogy a dohányipar tovább folytassa a potenciálisan kevésbé ártalmas alternatívák fejlesztéseit, mint amilyen az e-cigaretta.

Dohányzó fiú az újpesti Brunovszky Vendéglőnél, 1957-ben (Péter Gábor / Fortepan / a PhotoMyne-nal színezve)

Az ellenzéki politikusok mellett egy viselkedéstudós is kritizálta az új-zélandi kormány döntését, mert szerinte az a maori őslakosokat és más kisebbségeket érint leginkább hátrányosan.

Az illegális piacok megerősödnek, hogy betöltsék azt az űrt, ahol szabályozott piacnak kellene lennie. Az ilyen piacokon folyó verseny erőszakot hozhat, és a maorik – akik túlreprezentáltak az alacsonyabb jövedelmű és a gyakorta dohányzó csoportokban – viselik majd ennek a terhét. Az illegális kereskedelemre adott kormányzati válasz kriminalizálást és letartóztatásokat eredményez majd, tovább növelve a bebörtönzött maorik aránytalanul nagy számát”

– fogalmazott a Filternek írott cikkében Marewa Glover a Centre of Research Excellence: Indigenous Sovereignty & Smoking alapítója és igazgatója.

Precedens?

2022. január közepén Koh Poh Koon, Szingapúr egészségügyi minisztere parlamenti képviselők kérdéseire válaszolt, akik arra voltak kíváncsiak, hogy az ország bevezetne-e Új-Zélandhoz hasonló tilalmat. Bár Dr. Koh miniszter „vonzó javaslatnak” tartja az új-zélandi dohányzástilalmat, azt mondta, hogy az e-cigaretta jelenleg nagyobb kihívást jelent Szingapúrban, annak ellenére, hogy illegális. Koh attól tart, hogy az e-cigit propagáló Új-Zélandon a felhasználók egyszerűen át fognak térni arra a termékcsoportra, holott a miniszter szerint az is káros. Dr. Koh szerint nagy kihívást jelent a korhatáros tilalom betartatása is.

Szingapúr (Fotó: Adobe Stock)

Néhány nappal később a maláj egészségügyi miniszter, Khairy Jamaluddin is jelezte, Malajzia is az új-zélandihoz hasonló tilalmi rendszer bevezetését fontolgatja. A parlament közelgő, február 28-tól március 24-ig tartó ülésén új dohány- és dohányzás-ellenőrzési törvényt terjeszt elő, amely az 1983-as élelmiszertörvény hatálya alá tartozó jelenlegi dohánytermék-ellenőrzési jogszabályokat váltja fel – írja a Tobacco Journal International. A miniszter szerint e törvény nemcsak „generációs végjáték” lesz, hanem az e-cigaretták piacát is szabályozza majd.

Kuala Lumpur (Fotó: Adobe Stock)

Egészségügyi rendszerünket túl sokáig terhelik a dohányzásból eredő egészségügyi problémák. Ez a tervezet lehetővé teszi a dohányzás fokozatos megszüntetését, mígnem egy napon Malajzia dohányzásmentes ország lesz”

– fogalmazott sajtóbeszámolók szerint Khairy Jamaluddin. A miniszter nem részletezte, hogy a törvényjavaslat mikor lép életbe, és azt sem árulta el, hogy a dohányzási tilalom melyik születési évtől lesz hatályos, azaz melyik lesz az első generáció, amely nem vásárolhat majd dohányterméket.

Malajzia a dohányzás visszaszorítására korábban is tett erőfeszítéseket, például betiltotta a pöfékelést az éttermekben. 2021-ben több mint 12 000 bírságot szabtak ki, ami a legkevesebb az intézkedés 2019-es bevezetése óta.

A cikk a Tobacco 2022/03-as számában jelent meg.