2022. január 12. 14:27
Kardiológus: Életeket sodorhat veszélybe az e-cigaretta folyadékok ízesítésének tilalma
Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben – írja a Tobacco Reporter.

A friss írás több mint 340, e-cigaretta aromákkal kapcsolatos eredményekről szóló tanulmányt vizsgált meg, s arra a következtetésre jutott, hogy ezek „elválaszthatatlanul kapcsolódnak” a dohányzás abbahagyásához, és hozzáférhetőbbé és megfizethetőbbé kell tenni azokat a leszokni próbáló felnőttek számára.

Az aromák jól szabályozott használatát értékes eszköznek lehet és kell is tekinteni a betegségek megelőzésében és azon felnőtt dohányosok életének megmentésében, akik nem tudnak vagy nem akarnak leszokni maguktól vagy más jóváhagyott módszerekkel”

– fogalmazott a tanulmányról beszámoló Konstantinos Farsalinos kardiológus, aki egész karrierjét a dohányzás ártalomcsökkentésének szentelte. Az írás annak kapcsán készült, hogy a kanadai kormány az e-cigaretta ízesítések betiltását fontolgatja.

Válaszúton állunk, ahol a döntéshozók hamarosan elfordulnak azoktól a bizonyítékoktól, amelyek azt mutatják, hogy az ízek segítik a dohányosokat olyan termékekre való átállásban, amelyek az éghető cigaretta kockázatának csak egy töredékét hordozzák, megelőzve ezzel a betegségeket és életeket mentve. (…) Ha a tilalom mellett döntenek, az végső soron a hamis, illegálisan forgalmazott termékek, a feketepiac felé, vagy a hagyományos cigaretták való visszatérés felé terelné a fogyasztókat”

– vélekedik Farsalinos, aki felidézte a Daniel Levy által kifejlesztett Smoking and Vaping Modelt (Dohányzási és Gőzölési Modell). A modell alapján 2012 és 2052 között 130 ezer életet lehetne megmenteni Kanadában, ha a dohányosok áttérnének az e-cigaretta használatára.

A kardiológus rámutatott arra is, hogy az olyan nikotinpótló terápiás termékeknél, mint például a cukorkák és a gumik, s amelyek szerepelnek az Egészségügyi Világszervezet alapvető gyógyszerek listáján, szintén használnak ízesítéseket a hatékonyság növelésére.

Természetesen, ha a WHO úgy ítéli meg, hogy az aromák elengedhetetlen dohányzásellenes eszközök a nikotintartalmú cukorkák esetében, akkor ugyanez kellene vonatkozzon a nikotinos gőzöléses termékekre is”

– fogalmazott a kardiológus. Farsalinos hozzátette:

Az e-cigaretta Kanadában már hoz eredményeket azáltal, hogy segít a már régóta dohányzóknak, akik nehezen hagyják abba a leszokást, hogy végre felhagyjanak a szokással. Ha tévedésből megtagadjuk a kétségbeesett dohányzóktól a leszokás lehetőségét, akkor szükségtelenül kockáztatjuk egészségüket.”