2021. június 21. 15:11
Júliustól újabb figyelmeztetés kerül a cigis dobozokra
Környezetvédelmi figyelmeztetést láthatunk majd a dobozokon, amely tájékoztatja a fogyasztókat, hogy a cigarettacsikkeket nem szabad bárhol eldobni.

Amint arról a Tobacco 2021/01-es számában már beszámoltunk, új figyelmeztetés kerül a cigarettás dobozokra. Az Európai Unió egyes műanyagtermékek környezetre gyakorolt hatásának csökkentéséről szóló irányelve kimondja, hogy az egyszer használatos műanyagtermékek esetében – a tudatosságnövelés érdekében – kötelező figyelmeztetést elhelyezni.

A cigaretták füstszűrői ugyanis egy rendkívül lassan lebomló műanyagtípusból, cellulóz-acetátból készülnek, ez teszi lehetővé, hogy a cigarettafüstből kiszűrje a mérgező anyagokat. Az Európai Unió azt szeretné elérni, hogy e szennyező anyagokkal átitatott, lassan lebomló műanyagot is tartalmazó filterek ne kerüljenek a talajba és a felszíni vizekbe. Éppen ezért az Európai Unió úgy döntött, a filtereket is az egyszer használatos műanyagok közé sorolja az előbb említett irányelvben.

Mindezek folyományaként a cigarettás dobozokon is megjelenik egy piktogramot is tartalmazó környezetvédelmi figyelmeztetés. A vörös háttér előtt egy cigarettacsikket pöccintő kezet láthatunk majd áthúzva, jobboldalt pedig kék háttér előtt egy vízben holtan lebegő teknőst, fölötte egy csikket. Az ábra szélessége minimum 3,92 négyzetcentiméter kell legyen. Ha a cigarettás doboz hátuljára nem fér rá vízszintesen, el is lehet forgatni a jelzést.

A jelölés célja az, hogy tájékoztassa a felnőtt fogyasztókat arról, hogy ezeket a termékeket nem szabad bárhol eldobni, hanem a környezet védelme érdekében a megfelelő hulladéktárolókban kell elhelyezni azokat.

A szabályozást az EU-tagállamoknak legkésőbb 2021. július 3-ig kell megvalósítaniuk. Magyarországon 2021. július 1-től lép életbe – írja a Portfolio.