hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

7,6 millió forint

Elárverezik Albert Einstein állítólagos pipáit

Egy pipatartó állványt és megannyi pipát bocsátanak árverésre a bostoni RR Auctionnál. A tárgyak állítólag Albert Einstein tulajdonában álltak.

Elárvereznek kilenc pipát, valamint egy menórára hajazó pipatartó állványt, amelyek állítólag Albert Einstein tulajdonában álltak – írja a Fox Business.

A készlet jelenlegi tulajdonosa egy levélben azt állítja, az 1980-as évek közepén – három évtizeddel Einstein halálát követően – kerültek a pipák a családja tulajdonába. A tulajdonos édesapja a princetoni Institute for Advanced Studies (IAS) gondnoka volt, s ő felelt azért, hogy az intézet által biztosított lakásokból kiköltözők ott maradt tárgyait eltüntessék, mielőtt az új lakók beköltöznek.

Einstein állítólagos pipái (RR Auction)

Einstein 1933 szeptembere és 1955 áprilisa között dolgozott az intézetben, majd 1955. április 18-án 76 éves korában elhunyt. Fogadott lánya, a szobrász Margot Einstein azonban továbbra is az IAS által biztosított lakásban élt 1986-os haláláig – ekkor juthatott hozzá a jelenlegi tulajdonos a pipákhoz.

A kilenc pipa többsége briarból készült, a fotók tanúsága szerint két tajtékpipa, egy agyagpipa, valamint egy zsebpipa is akad köztük. Az élő árverés szeptember 26-án lesz a massachusettsi Bostonban, de már online is lehet licitálni. Cikkünk megjelenésekor 19 licit érkezett, a jelenleg élen álló licitáló 25 286 dollárt ajánlott (7,6 millió forintot) a pipákért. Az aukciót itt lehet elérni.

(forrás: Fox Business)
hirdetés
hirdetés