hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Bombával fenyegetőzve rabolt ki egy dohányboltot, mégis felmentették

Igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján első fokon – nem jogerősen – felmentették azt a férfit, aki 2014 novemberében bombarobbantással fenyegetőzve rabolt ki egy nemzeti dohányboltot Székesfehérváron – közölte a Székesfehérvári Törvényszék szerdán.

A vádirat szerint a férfit egy rendbeli rablással és két rendbeli közveszéllyel fenyegetés bűntettével vádolták. A bíróság a közleményében azt írta: a Székesfehérvári Járásbíróság a vádlott felmentését azzal indokolta, hogy a büntetőeljárás során beszerzett igazságügyi elmeorvosi vélemény alapján a férfi a cselekmények elkövetése idején kóros elmeállapotú volt, amely képtelenné tette őt a cselekményei következményeinek felismerésére.

A bíróság megállapította továbbá, hogy jelenleg nem kell tartani attól, hogy a vádlott személy elleni erőszakos, vagy közveszélyt okozó, büntetendő cselekményt fog elkövetni, így kényszergyógykezelésének elrendelése nem indokolt.

Az ítéletet a vádlott és védője tudomásul vette, az ügyészség fellebbezett.

A V. Tamás által fabrikált, bombának látszó tárgy (Szekesfehervar.hu)

A megállapított tényállás szerint a vádlottnak készpénzre volt szüksége, ezért bombának látszó tárgyat készített, amit táskájában rejtett el, majd a Nemzeti Dohányboltban a pultra helyezte és megfenyegette a pénztárost, hogy felrobbantja az üzletet, amennyiben nem adja át a napi bevételt. A sértett a kasszában lévő 96 ezer forintot átadta a vádlottnak.

A rablást észlelve két tanú a vádlott nyomába eredt, őket is a bomba felrobbantásával fenyegette, ennek ellenére egy társasház lépcsőházában elfogták. A férfi fenyegetése miatt a rendőrség a lépcsőház lakóit kitelepítette.

A vádlott a kihallgatáskor valótlanul azt állította, hogy egy intézmény szellőzőnyílásában további bombát rejtett el, ám ezt a kihallgatása során visszavonta. Az általa megjelölt épületet két bombakutató átvizsgálta, ott robbanószert nem találtak.

A korabeli sajtóbeszámolók szerint a férfi, V. Tamás a 2014-es cselekménye idején 26 éves volt. Az Origo akkori cikke szerint a férfi ragasztószalaggal eszkábálta össze a hipós flakonból fabrikált álbombát. A cikkben az áll, V. Tamásnak nem ez volt az első ügye: többségében vagyon elleni bűncselekmények miatt büntették, és tartani lehetett attól, hogy szabadlábon újra próbálkozna. A bűntettekért akár 15 évig terjedő szabadságvesztést is kaphatott volna, ha nincs a mostani felmentő ítélet (igaz, ez még nem jogerős).

hirdetés
hirdetés