2021. október 07. 13:32
Arra kérik az Európai Bizottságot, akadályozza meg az e-cigi töltőfolyadékok ízesítési tilalmát Litvániában
Az Independent European Vape Alliance (Független Európai E-cigi Szövetség, IEVA) arra kéri a Bizottságot, vizsgálja meg azt a készülő litván törvényt, amellyel betiltanák az ízesített e-cigaretta töltőfolyadékokat a balti államban.

Litván törvényhozók olyan jogszabály megalkotását tervezik, amellyel az országban zajló dohánykereskedelmet szabályoznák. A törvénytervezetben az is szerepel, hogy betiltanák az ízesített e-cigaretta töltőfolyadékokat – írja a Tobacco Reporter. Mindezt azzal indokolják, hogy egyre népszerűbb az e-cigarettázás, különösen a fiatalok körében, akiknek külön vonzerőt jelenthetnek a különféle ízesítések.

Az IEVA a törvénytervezet első szakasza miatt aggódik, amelyben az szerepel, hogy nikotintartalomtól függetlenül betiltanák azokat az e-cigaretta töltőfolyadékokat, amelyeknek a dohányon kívül más ízesítésük is akad. Az IEVA állásfoglalása szerint a törvénytervezet nem arányos, emellett akadályozza a javak szabad áramlását az EU-n belül.

Úgy számolnak, hogy a litván törvénytervezet tízezer munkahely megszűnéséhez vezethet, s csökkenhetnek a litván állam adóbevételei is miatta. Ezért az IEVA arra kéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a litván törvénytervezet, s ha szükségét érzi, lépjen fel ellene.