2021. szeptember 08. 13:32
Áramot vezetett a garázs ajtajába, ahol dohányt és alkoholt tárolt
Saját lakásának ablakaiba is áramot vezetett egy férfi, aki ellen emberölés előkészítése miatt emeltek vádat.

Emberölés előkészületének bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azt az idős férfit, aki a lakóháza, illetve a szomszédban bérelt garázs ajtajába is áramot vezetett annak érdekében, hogy így védje az ingatlanokat az esetleges tolvajoktól – írja a Szon.hu.

A férfi több mint 90 kg vágott dohányt és 176 liter alkoholt vett egy piacon, majd azt a szomszédjától bérelt, fémszerkezetű garázsban helyezte el, amelynek ajtajába áramot vezetett. Saját lakása ablakaiba is fém elemeket épített, amelyekbe szintén áramot vezetett. 2020. augusztus 5-én a pénzügyőrök jövedéki ellenőrzést tartottak a férfinél, amikor felfedezték az illegálisan tartott dohányárut és alkoholt, valamint azt, hogy áramot vezetett az ingatlanok nyílászáróiba.

Áramütés senkit nem ért, mert a férfi nem dugta konnektorba a tolvajok ellen illegálisan kialakított védelmi rendszerét. Ám a nyomozás során igazságügyi szakértő vizsgálta meg a rendszert, s megállapította, ha üzembe helyezték volna azt, akkor az érintése halálos áramütést eredményezett volna.

„A megyei főügyészség két rendbeli emberölés előkészületének bűntette miatt emelt vádat a férfival szemben, mivel két különálló ingatlanon is kiépítette az áramütésre alkalmas rendszert. A vádiratban az ügyészség azt indítványozta, hogy a bíróság felfüggesztett börtönbüntetésre ítélje az egyébként büntetlen előéletű és beismerő vallomást tett idős vádlottat. Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik” – írja a Szon.hu.

A vágott dohány és a 176 liter alkohol miatt külön nyomozás folyt a férfi ellen, az ügyészség pedig abban az ügyben 1 év 6 hónapra felfüggesztette az eljárást. Ennek eredményes eltelte után várható az eljárás megszüntetése. A jövedéki eljárásban egyébként közel 12 millió forint bírságot szabott ki az adóhatóság a férfival szemben.