hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. szeptember. 25., szombat - Eufrozina, Kende.
hirdetés

Fordulat

A kávé nemhogy növeli, hanem csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának esélyét

A Kaliforniai Egyetem kutatása szerint a mindennapos kávéfogyasztás csökkenti a szívritmuszavar kialakulásának esélyét, holott korábban azt gondolták, pont, hogy növeli a veszélyt.

A Kaliforniai Egyetem közleménye szerint a kutatásuk során azt találták, hogy minden egyes olyan nap, amikor kávét fogyasztottak az alanyok, három százalékkal csökkentette a szívritmuszavar kialakulásának esélyét – írja a 24.hu.

Az egyetem kutatóinak a JAMA Internal Medicine című folyóiratban megjelent tanulmánya szerint korábban senki nem állapított meg komoly, megdönthetetlen összefüggést a kávéfogyasztás és a betegség kialakulásának esélye között. Szimplán csak sejtésekre alapozva nem ajánlották a rizikófaktorral rendelkezőknek a kávéfogyasztást. A mostani kutatás azonban végre kimutatott egyfajta összefüggést, amely éppen ellentmond a korábbi sejtéseknek.

A sokéves kutatásban egyébként közel négyszázezer kávéfogyasztó vett rész, akiknek medián életkora 56 év volt. Az alanyokat az első felmérések után négy évvel ismét kikérdezték. Négy százalékuknál alakult ki szívritmuszavar, s a kutatók azt találták, hogy akik rendszeresen magasabb koffeinmennyiséget fogyasztottak, azoknál csökkent a szívrtimuszavar kialakulásának kockázata.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy a kávéfajtákra nem tért ki a felmérésük, s az adatok önbevallásból származnak, így lehetnek bennük torzulások.

(forrás: 24.hu)
hirdetés
hirdetés