hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. július. 30., péntek - Judit, Xénia.
hirdetés

Fokozott ellenőrzés a nyári szezonban

Próbavásárlásokkal a kiskorúaknak történő dohányárusítás ellen

Évről évre visszatérően ellenőrzi a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztálya, hogy gyermekek ne férhessenek dohánytermékekhez. Dr. Herczegh Nikoletta osztályvezető a Szoljon.hu-nak nyilatkozva hangsúlyozta, hogy a tizennyolcadik életévét be nem töltött személy részére dohánytermék értékesítése, és azzal történő kiszolgálása minden esetben tilos.

– A feltételek betartását a fogyasztóvédelmi hatóság próbavásárlással ellenőrzi, illetve sokszor az ellenőrök egyszerű szemlélődő vásárlóként a dohányboltok gyakorlatainak megfigyelésével végzik ezt a tevékenységüket

– fogalmazott dr. Herczegh Nikoletta, a kormányhivatal fogyasztóvédelmi osztályának vezetője a Szoljon.hu-nak nyilatkozva. Mint mondta, ilyenkor azt figyelik, hogy értékesítettek-e, kiszolgáltak-e fiatalkorút a tiltott kategóriás dohánytermékekkel. Ezek közé tartozik a cigarettahüvely, cigarettapapír, dohánylevéltöltő, elektronikus cigaretta, utántöltő flakon, patron, a dohányzást imitáló elektronikus eszközök, dohányzást helyettesítő nikotintartalmú termékek, valamint az új dohánytermék-kategóriák kiegészítői is.

Dohányzó fiú az újpesti Brunovszky Vendéglőnél, 1957-ben (Péter Gábor / Fortepan)

A kormányhivatal munkatársai ügyelnek arra is, hogy a boltba belépő fiatalt a kereskedő felhívja-e életkorának igazolására. Figyelik továbbá, hogy ha a vásárlóról kiderül, nem elég idős, a trafikos kéri-e a helyiség elhagyására, illetve jelenlétében történik-e értékesítés más számára.

Ha a jogsértés megalapozott, eljárást indítanak a szabályokat megszegő vállalkozásokkal szemben, amelynek végén bírságot kell fizetni, de kirívó esetekben (vagy ismétlődés esetén) boltbezárás is előfordulhat.

Herczegh Nikoletta hozzátette: a nyári szezonban fiatalkorúak közreműködésével próbálják majd kiszűrni a szabálytalanul működő Nemzeti Dohányboltokat.

(forrás: szoljon.hu)
hirdetés
hirdetés