hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. június. 14., hétfő - Vazul.
hirdetés

Makacs tévhit, hogy a nikotin miatt káros a dohányzás

Orvosok és egészségügyi szakemberek, civil és iparági szakértők, tudósok, kutatók, társadalmi szervezetek vezetőinek részvételével zajlott konferencia In Focus: Tobacco Harm Reduction címmel.

A konferencián elhangzott előadások fő tanulsága, hogy a felnőtt dohányosoknak, akik nem szoknak le, hozzáférést kell biztosítani a cigarettánál alacsonyabb károsanyag-kibocsátással járó füstmentes technológiákhoz – írja összefoglalójában a Világgazdaság.

„A szakértők egyetértettek abban, hogy a tiltás, a korlátozás, a dohányzás elleni kampányok önmagukban nem tudják elérni, hogy az emberek felhagyjanak káros szokásukkal, ezért ezeket komplexebb szakpolitikai intézkedésekkel érdemes kiegészíteni. Bizonyos tévhitek azonban hátráltatják ennek a megközelítésnek az elterjedését. Az egyik ilyen makacs tévhit, hogy a nikotin miatt káros a dohányzás”

– áll a gazdasági lap cikkében. Mint kiderült, az amerikaiak többsége még mindig abban hisz, hogy az alacsonyabb nikotintartalmú dohánytermékek kevésbé ártalmasak az egészségre, s az amerikaiak több mint kétharmada szerint a nikotin rákot okoz. „Csakhogy a mai tudományos konszenzus szerint nem elsősorban a nikotin, hanem az égés, és az égés során keletkező füst és kátrány felel a dohányzással kapcsolatos betegségek kialakulásáért” – írja a Világgazdaság az elhangzott előadások nyomán. A lap idézte Michael Russel professzor ’70-es évekbeli mondását is:

„Az emberek a nikotinért cigarettáznak és a kátrány fogyasztásába halnak bele.”

Ugyanakkor a konferencia résztvevői abban is egyetértettek, hogy a nikotin is káros az egészségre: „függőséget okoz, és nem ajánlott a fogyasztása szívbetegeknek, magas vérnyomással küzdőknek és cukorbetegeknek, várandós vagy szoptató kismamáknak, és bárkinek, aki allergiás a nikotinra”.

Fotó: Tookapic / Pixabay

Füstmentes termékekkel kapcsolatos tévhitet is cáfoltak

Mindenesetre az előadók szerint a le nem szokó dohányosoknál az égés nélküli technológiákra való átszokás előrelépést jelent az ártalomcsökkentés tekintetében a hagyományos dohánytermékekkel szemben.

„Nem szabad félrevezetnünk az embereket a cigarettázás valódi természetét illetően, és el kell mozdulnunk az ártalomcsökkentés irányába, mert ezzel emberek millióinak életét menthetjük meg”

– fogalmazott a konferencián David Abrams, a New York Egyetem professzora. Jelenleg mintegy egymilliárd ember dohányzik a bolygón, évente nyolcmillióan bele is halnak a dohányzás okozta betegségekbe. Egyes becslések szerint ha az amerikai dohányosok többsége átállna a füstmentes technológiákra a következő évtizedben, csak az Egyesült Államokban akár hatmillióval kevesebben halnának bele káros szenvedélyükbe.

A konferencián résztvevők cáfoltak egy másik tévhitet is, miszerint a füstmentes technológiákat a nemdohányzók kezdik használni, akik aztán áttérnek a hagyományos dohánytermékekre. Valójában a füstmentes technológiákra olyanok szoknak át, akik korábban hagyományos termékeket fogyasztottak és nem akarnak leszokni. „A füstmentes termékek ugyanis a cigarettánál akár 70-95 százalékkal kevesebb káros anyagot bocsátanak ki, így az ezekre való áttéréssel nagyfokú ártalomcsökkentés érhető el” – áll a cikkben.

(forrás: Világgazdaság)
hirdetés
hirdetés