hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. július. 30., péntek - Judit, Xénia.
hirdetés

Potenciális átsorolás

Gyógyszeripari termék lehet az e-cigaretta?

Az Európai Bizottság egyik jelentésében tettek arra utalást, hogy a jövőben nem biztos, hogy dohányipari termék marad az e-cigaretta.

Május második felében jött ki az Európai Bizottság jelentése az e-cigaretták uniós elterjedéséről és használatáról, amiben az EU először utalt arra, hogy bizonyos szakvélemények szerint az elektronikus cigarettára váló átállás hozzájárulhat a dohányzásról való leszokáshoz, ezért a rá vonatkozó uniós szabályozásnál a jövőben esetleg a gyógyszeripari termékek besorolását lehetne alkalmazni – írja az Inforádió.

Fotó: Matryx / Pixabay

Az uniós szabályozásban az e-cigaretta jelenleg dohányipari terméknek számít a nikotintartalma miatt, annak ellenére, hogy nem csak nikotinnal lehet használni, ráadásul pártolói szerint az e-cigi sokaknál a leszokáshoz vezető első lépcsőfok lehet. Az Európai Bizottság májusi jelentésében először egészségügyi tanácsadó szervezetét (SCHEER – Scientific Committee on Health, Environmental and Emerging Risks) idézve úgy fogalmazott, hogy az e-cigaretták eddigi tudományos vizsgálata alapján indokolt a használatukkal szembeni elővigyázatosság. Ezt követően tette az utóbb nagy feltűnést keltő utalást arra, hogy az e-cigaretták dohányzástól eltérítő jellege legalábbis megfontolandóvá teheti eddigi besorolásának megváltoztatását.

Az Inforádió idézte az Euractivot, amelynek Valerio Forconi, az Imperial Brands egyik vezető munkatársa elmondta, egyáltalán nem biztos, hogy az e-cigaretta jól járna az átsorolással.

„Bár világszerte valóban emberek millió váltottak igazi dohányról elektronikus cigarettára, de ez a hajlandóság csak addig lesz meg bennük, amíg az új termék megközelítőleg ugyanazt az élményt és érzetet kínálja számukra, mint a hátrahagyott eredeti”

– idézi az Inforádió Forconi szavait. Szakértők szerint az e-cigi ráadásul az újdonság jellege miatt vonzó is lehet, nemdohányosokat tehet nikotinfogyasztóvá.

(forrás: InfoRádió)
hirdetés
hirdetés