hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Innováció

Szőlőmetsző roboton dolgoznak magyar kutatók

A szőlőmetszésben alkalmazható robot kifejlesztésén dolgozik az Innovitech Kft. a Pécsi Tudományegyetemmel (PTE), a Bay Zoltán Kutatóintézet Nonprofit Kft.-vel és az SBS Kft.-vel közösen – tájékoztatta a konzorciumot vezető Innovitech Kft. az MTI-t.

Közleményük szerint a csaknem 860 millió forintból, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) 618 millió forintos támogatásával zajló program célja egy olyan önjáró robot létrehozása, amely képes a szőlőültetvényeken a metszési feladatok elvégzésére.

A kommünikében azt írták, hogy a program keretében olyan – időjárási viszonyoktól függetlenül működő – eszközt szeretnének létrehozni, amely képes pótolni a tapasztalt szőlészek szakértelmét, így csökkenthető az ágazatban jelentkező szakember- és munkaerőhiány.

A robot kamerák által rögzített képek segítségével fel tud majd térképezni egy ültetvényt, segítségével lehetőség nyílik a különböző célok szerinti tőkealakításra, illetve a növénykultúra folyamatos megfigyelésével a termőegyensúly, a hozam és a minőség ellenőrzésére, de akár a tőkénkénti eredményesség vizsgálatára és az alkalmazott metszési technikák kiértékelésére is. A robot lehetőséget teremt továbbá a precíziós gazdálkodásra történő áttérésre, továbbá az ültetvény rendszeres bejárásával és annak termőhelyi és növényegészségügyi állapotának feltárásával segíti a szükséges beavatkozások megfelelő időben és mértékben való elvégzését.

A fejlesztés a szőlészeti képzést is szolgálja a rendszer által begyűjtött ismeretanyag segítségével és azzal, hogy modellezhetővé válnak az egyes metszési döntéshelyzetek. A programban a szőlészeti szaktudást a PTE biztosítja, a Innovitech Kft. a szoftveres megoldások fejlesztéséért felel, a robotikai szakismeretet a Bay Zoltán Kutatóintézet NKft. adja, míg az SBS Kft. az eszköz megépítésében kap szerepet.

Forrás: Innovitech

Az Innovitech 2021 áprilisában arról írt a honlapján, hogy a robot a Grapler nevet viseli majd, amelyet a Grape Pruning Learner Robot szavakból alkottak meg. Akkor azt írták, a szőlőtőkével kapcsolatos térbeli modellezés folyamatban van a Bay Zoltán Kutatóintézet miskolci laborjában. „A képfeldolgozási és a gépi tanulási eljárások kivitelezése szempontjából lényeges, hogy minél több kép, mint forrásadat kerüljön rögzítésre a projektbe bevont ültetvényeken. A metszési szezonnal párhuzamosan egy olyan szerkezet kialakítására került sor, mellyel képek rögzítése támogatható” – írták.

(forrás: MTI)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés