hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Figyelmeztetés

Dietetikus: Az energiaital komoly károkat okozhat a fiataloknak

Fiatal gyerekeknek semmiképpen sem ajánlott a koffein fogyasztása. Idősebbeknél is inkább a kávé ajánlott.

Annak kapcsán kérdezte a Bama.hu Blénesi Kitti dietetikust, hogy egyre több fiatal indítja energiaitallal a napot, azt várva, hogy az felpörgeti őket, segít a teljesítményük növelésében. „A felnőttek esetében a napi maximum koffeinbevitel 400 milligramm (átlagban 6 eszpresszó), ennél magasabb érték esetén már előfordulhatnak rosszullétek, szívdobogásérzés, szorongás, alvászavarok vagy egyebek” – kezdte nyilatkozatát a dietetikus. Majd így folytatta:

„Semmiképpen nem ajánlatos fiatal gyerekek számára a koffein fogyasztása, ezt a mennyiséget az energiaitalokat tekintve 5-6 dobozt elfogyasztva már túl is léptük. Valakinél nem okoz problémát ekkora mennyiség, valaki pedig már jóval alacsonyabb koffeinbevitelnél is tapasztalja a tüneteket. Általánosságban elmondható, hogy nincs »rossz« és »jó« élelmiszer, a lényeg, hogy ne ütközzünk szélsőségekbe.”

Energiaital (Gadini / Pixabay)

Blénesi Kitti elmondta, a kávé energiaitalokkal szembeni előnye, hogy nem tartalmaz adalékanyagokat, tartósítószereket, emellett csökkentheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát. A dietetikus a Bama.hu azon kérdésére, hogy ha választania kellene az energiaitalok közül, mi alapján tenné, úgy válaszolt, hogy talán a hozzáadott vitaminok és ezek mennyisége, a cukor- és koffeintartalom alapján döntene.

(forrás: BAMA)
hirdetés
hirdetés