hirdetés
2018. október. 18., csütörtök - Lukács.
hirdetés
Keresés
Rendezés:
Találatok száma: 46
#1
Tobacco Tobacco 2017/08
Tobacco >> Gyújtópont
2017-08-08

Elkészült a 2016-os Project SUN nevű jelentés, amely minden évben a cigaretta feketepiacát hivatott bemutatni Európában. A riport szerint Európában átlagosan 8,8%-kal mérséklődött az illegális cigaretták részaránya a fogyasztásban, ez közel 48,3 milliárd szál elfogyasztott illegális cigarettát jelent. A feketepiaci helyzet Magyarországon javult az egyik legnagyobbat az európai országok közül. A tanulmány szerint a cigaretták feketepiaca nálunk jócskán alulmúlja az uniós átlagot, a hazai fogyasztásnak mindössze 4,3%-át tették ki tavaly az illegális termékek.

#2
Tobacco Tobacco 2017/07
Tobacco >> Gyújtópont
2017-07-08

A május 20-án életbe lépő változások – a TPD2-es termékek kizárólagossága, a kiszerelések új szabályozása, illetve a kapszulás és ízesített cigaretták kivezetése – a gyártókat, a trafikosokat, illetve a vásárlókat egyaránt érzékenyen érintették. A megváltozott szabályozás jó alkalom volt arra is, hogy a gyártók átgondolják termékportfóliójukat. Egy-két héttel a változások után a gyártókat az első tapasztalataikról faggattuk. Hogyan alakult a termékportfóliójuk a változások következtében? Miként zajlott az átmenet? Milyen helyettesítő termékeket „állítottak csatasorba”, illetve milyen volt azok vásárlói fogadtatása?

#3
Tobacco Tobacco 2017/06
Tobacco >> Gyújtópont
2017-06-06

Bármely vállalat életében izgalmas feladatot jelent valami olyan új dologba, fejlesztésbe fogni, amely kívül esik a korábbi tevékenységén. Még izgalmasabb figyelemmel kísérni, ha a fejlesztésben annyira hisz a cég, hogy apránként a fő tevékenységévé válik. Ez a folyamat zajlott le az elmúlt időszakban a Philip Morris Internationalnél (PMI).

#4
Tobacco Tobacco 2017/05
Tobacco >> Gyújtópont
2017-05-16

A magyarországi trafikrendszert, az online kassza és készletnyilvántartó rendszer, valamint a dohánytermékek árbejelentési rendszerének működését tanulmányozta az az osztrák delegáció, amely áprilisban érkezett Magyarországra. Az osztrák monopolhivatal, a Monopolverwaltung GmbH (MVG) vezetői, az ND Nonprofit Zrt. működéséről, feladatairól, illetve az ODBE Kft. folyamatairól is kaptak tájékoztatást. A kölcsönös információcsere során a hazai résztvevők is képet kaphattak az osztrák dohány-kiskereskedelem teljesítményéről.

#5
Tobacco Tobacco 2017/04
Tobacco >> Gyújtópont
2017-04-26

Idén május 20-ától lépnek hatályba a 39/2013-as, a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló kormányrendelet azon szabályai, amelyek a megváltozott uniós követelményekhez igazítják a hazai dohánytermékek csomagolását, kiszerelését. A legfőbb tudnivalókat igyekeztünk közérthetően összefoglalni.

#6
Tobacco Tobacco 2017/02
Tobacco >> Gyújtópont
2017-02-27

A Nemzeti Dohányboltok nyitása óta szinte folyamatosan változik, alakul a működést meghatározó jogszabályi környezet. A jogszabályváltozások nagyobb részére az uniós követelményekhez történő felzárkózás miatt volt szükség, más részük az dohányágazat lobbitevékenységének eredménye. Születtek azonban olyan módosítások is, amelyeket a Nemzeti Dohányboltok javaslatait figyelembe véve, a praktikum és az életszerűség miatt alkottak meg. Ez utóbbiak körébe sorolhatnánk a dohánytermék-kiskereskedelmi tevékenységhez kapcsolódó engedélyezési eljárás egyes szabályairól szóló 181/2013. (VI. 7.) kormányrendelet módosításáról szóló 407/2016. (XII. 10.) kormányrendeletet, amely december 10-én, a Magyar Közlöny 2016. évi 195. számában jelent meg.

#7
Tobacco Tobacco 2017/02
Tobacco >> Gyújtópont
2017-02-27

Az elektromos vagy elektronikus cigaretta immár a trafikok kínálatát is bővítheti. Azok, akik felvették a kínálatukba, és megfelelő vevőkört tudtak kialakítani, nem jártak rosszul. Szeretnénk ezzel a cikkel mindenkinek segíteni a törvények és rendeletek sokszor átláthatatlan útvesztőjében. Januártól sok minden változott, és ezek a változások érintik az elektromos cigaretta piacát is. Talán a legfontosabb változás, hogy az utántöltő folyadékok (e-liquid) január 1-től jövedéki termékként kezelendők. Nézzük, mit is értünk ezalatt.

#8
Tobacco Tobacco 2016/12-2017/01
Tobacco >> Gyújtópont
2016-12-31

A kormány a közelmúltban vadonatúj jövedéki törvényt alkotott meg, amely január elsejétől lényeges változásokat hoz majd a dohánytermékek értékesítésében. Az egyik legfontosabb változás, hogy a dohánytermékek adójegyén nem lesz feltüntetve fogyasztói ár, a termékeket a vámhatóság által aktuálisan közzétett áron kell a kiskereskedőnek értékesíteni. Hogyan zajlik mindez a gyakorlatban? Mikor válik ismertté a trafikos számára a termék ára? Miben különbözik majd az új rendszer a régitől? − cikkünkben ezekre a kérdésekre adunk választ.

#9
Tobacco Tobacco 2016/10
Tobacco >> Gyújtópont
2016-11-30

Újra a 2012-ben mért rekord alacsony szinthez közelít az illegális cigaretták részaránya Magyarországon. A tavalyi 10%-ról az idei évben 6% közelére csökkent a nem Magyarországon adózott termékek aránya a fogyasztásban, derül ki a GfK Hungária feketepiacot kutató friss felméréséből. A pozitív tendencia főként a korábban meglehetősen fertőzött, kelet-magyarországi területeknek köszönhető, ahol jelentős javulást észleltek, emellett a fővárosban is csökkenés volt tapasztalható. További érdekes jelenség, hogy a korábban az illegális cigaretták jelentős részét adó fehérorosz márkák szinte teljesen eltűntek Magyarországról. A gazdasági környezet alapján a kutatócég úgy véli, 2017-ben sem várható, hogy ez a pozitív, csökkenő tendencia megtörjön.

#10
Tobacco Tobacco 2016/09
Tobacco >> Gyújtópont
2016-09-30

Az Európai Unió által meghatározott 2016. május 20-i dátumhoz képest kissé megkésve, a 2016. augusztus 16. napján megjelent Magyar Közlöny 2016. évi 118. számában tették közzé a dohánytermékek előállításáról, forgalomba hozataláról és ellenőrzéséről, a kombinált figyelmeztetésekről, valamint az egészségvédelmi bírság alkalmazásának részletes szabályairól szóló 39/2013. (II. 14.) Kormányrendelet módosítását, amely átvezeti a hazai jogrendbe az európai uniós dohánytermék-irányelv követelményeit. A módosításról szóló 239/2016. (VIII. 16.) Kormányrendelet szinte azonnal, 2016. augusztus 20-án hatályba is lépett. Az új szabályozás alapvető változásokat irányzott elő, amelyek érintik a dohánytermékek, új dohánytermékek, elektronikus cigaretták, utántöltő folyadékok és dohányzást imitáló eszközök megjelenését, csomagolását, összetételét, illetve kiszerelési mennyiségét.

hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás