hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Kiderült az igazság

Valóban nem tudott az autójában talált csempészcigiről az egykori szocialista politikus

Legény Zsolt egyik ismerőse rejtette el a dohányárut, amivel a volt szocialista országgyűlési képviselő lebukott az ukrán–magyar határon tavaly decemberben.

Az előzmények

Márciusban írtunk utoljára Legény Zsolt ügyéről, amikor Polt Péter legfőbb ügyész azt válaszolta Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére, hogy a cigarettacsempészettel gyanúsított volt szocialista képviselő ellen nem indult nyomozás Magyarországon, az ügyben az ukrán hatóságok intézkednek.

Mint ismeretes, Legény Zsolt tavaly decemberben bukott le az ukrán–magyar határon. Az ukrán határőröknek az lett gyanús, hogy az MSZP Országos Etikai és Fegyelmi Ügyek Tanácsának akkori elnöke ugyan diplomata útlevéllel rendelkezett, de civil rendszámú autóval akart átjutni a határon. A határőrök arra kérték a kisvárdai politikust, hogy mutassa meg, mi van autóban, ám ő diplomáciai védelemre hivatkozva nemet mondott. Végül kihívták a magyar konzulátus képviselőjét, az ő jelenlétében nyitották ki a csomagtartót, ahol komoly mennyiségű cigarettát találtak.

A politikus – aki 2006–2010 és 2014–2018 között volt országgyűlési képviselő – az RTL Klub Híradójának akkor így fogalmazott: „Amikor megérkeztek, kinyitottam az autót és én voltam a legjobban ledöbbenve. Tele volt cigarettával. Az a cigaretta nem az enyém, nem én vásároltam, nem tudom, hogy került bele az autóba.” Az MSZP nem sokkal később elismerte, hogy Legényt cigaretta-csempészés közben tetten érték a Beregsurány–Luzsanka határátkelőnél, s közölték, a politikus minden tisztségéről lemondott és kilépett a pártból.

A fejlemények

Az ügyben végül nem indult büntetőeljárás Ukrajnában sem, a március 2-i, Ungvári Járási Bíróságon hozott bírósági ítéletet pedig most szerezte meg az ukrán InfoPost.Media hírportál. Ebből derült ki, hogy az eljárás során fény derült arra, hogy Legény Zsolt valóban nem tudott az autójába rejtett áruról.

A bűnös egy elvált, büntetlen előéletű ungvári lakos, Legény Zsolt ismerőse. Az ungvári lakos 2021. február 16-án bevallotta a nyomozóknak, hogy egy ismeretlen személytől vásárolta az adózatlan cigarettát Ungváron. Ezt követően kölcsönkérte Legény Zsolt autóját, azzal az indokkal, hogy rokonait egy faluból egy másikba szállítsa. Ám valójában arra kellett az autó, hogy annak csomagtartójában elrejthesse a dohányárut.

A bíróság szerint megállapítható, hogy Legény nem tudott sem a cigarettáról, sem ismerőse csempészeti tervéről, amelyhez az ő diplomata útlevelét akarta felhasználni a bűnös. Ugyanakkor az ungvári férfi megállapodott egy magyarországi lakossal (aki nem politikus és nem is diplomata), hogy az első magyarországi benzinkúton átadja neki a csempészett cigarettát – ami nem, vagy nehezen lett volna megvalósítható, ha Legény Zsolt nem szerez tudomást az áruról.

Az ítélet szerint az ungvári férfi 85 ezer hrivnyás (940 ezer forintos) bírságot kapott. Az ügy során elkobzott gépkocsit visszaadták Legény Zsoltnak, az elkobzott dohányárut pedig megsemmisítették. Az ügyészség nem fellebbezett a bírósági ítélettel szemben.

hirdetés
hirdetés