hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. november. 28., vasárnap - Stefánia.
hirdetés

Öt tonna „krumpli”

Illegális dohánygyárosok ellen emeltek vádat

Lengyelországból hozta be hónapokon át nagy mennyiségben a szárított dohánylevelet az a bűnszervezet, amelynek tagjai Nyírtelek közelében egy tanyán abból vágott dohányt készítettek, majd ezt a környéken értékesítették.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség vádiratának lényege szerint egy testvérpár bűnszervezetet hozott létre, melynek keretében 2018 szeptemberétől 2019. április 18-ig Lengyelországból szállítottak Magyarországra heti rendszerességgel nagy mennyiségben szárított dohánylevelet egy kistehergépkocsival – írja az Ügyészség.hu.

A dohányt a gyermekeik tulajdonában lévő, Nyírtelekhez közeli tanyán berendezett illegális dohányüzemben vágták finomra a testvérpár alkalmazottjai – a három személy ellen szintén vádat emeltek. A szárított dohánylevélből finomra vágott fogyasztási dohányt állítottak elő az üzemben, majd azt porciózták, csomagolták, szállításra előkészítették, majd értékesítették. A vádlottak egymás között virágnyelven beszéltek, a telefonban a dohányt csak „krumplinak” nevezték, a dohánytermék erősségét pedig számokkal és színekkel jelölték.

Fotó: Magyarország Ügyészsége

Közel 5000 kg késztermék, azaz finomra vágott dohány készült az üzemben, ahol egyébként három elektromos dohányvágó gépet is üzemeltettek a vádlottak. A terméket kilónként 3000 forintos áron értékesítették szabolcsi és borsodi orgazdáknak, akik azt kilónként 600 forintos haszonnal a végfelhasználóknak adták tovább. Az illegális dohányüzem működtetésével a költségvetésnek 128 millió forint vagyoni hátrányt okoztak a vádlottak.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2019 májusában tett közzé egy videót a szabolcsi illegális dohánygyáron történt rajtaütésről:

Megtörtént a vádemelés

A bűnszervezetben résztvevő, a dohányüzemet működtető vádlottakat különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntettével vádolja az ügyészség. Velük szemben azt indítványozta a bíróságnak, hogy amennyiben beismerő vallomást tesznek és nem kérik a tárgyalás megtartását, akkor az előkészítő ülésen a testvérpárt öt-öt év fegyházbüntetésre ítélje, valamint négy millió forint pénzbüntetésre, illetve a bűncselekmény révén szerzett vagyont – ami fejenként 25 millió forint – kobozza el tőlük.

Az üzemben dolgozó három további vádlott esetében négy év és négy év hat hónap fegyházbüntetést indítványozott az ügyészség szintén pénzbüntetés és vagyonelkobzás alkalmazása mellett. A dohány továbbértékesítésében közreműködő orgazdák esetében pedig felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozta az ügyészség.

Az eljárás a Nyíregyházi Törvényszéken folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

hirdetés
hirdetés