hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Adóemelési moratóriumot javasolnak

Az illegális dohánypiac aránya történelmi csúcsot ért el Ukrajnában

2021-ben az ukrán költségvetésből 14 milliárd hrivnya (170 milliárd forint) esik ki az illegális dohánytermékek piacának rohamos növekedése miatt.

„Az illegális piac aránya történelmi csúcsot ért el, és tovább növekszik. A Kantar piackutató cég szerint Ukrajna állami költségvetésének vesztesége eléri a 14 milliárd hrivnyát”

idézi a Kárpáti Igaz Szó Kahaber Benidzét, az Ukraine Nyrt. igazgatóját.

2020 elején az illegális termékek részaránya a teljes dohánypiacon belül még csupán 5,8 százalékos volt, 2021 februárjára ez 12,8 százalékosra nőtt. Paul Holloway, a JTI Ukraine vezérigazgatója szerint 2021 novemberében viszont már a hamisításból és csempészetből származó dohánytermékek a dohánypiac 18,1 százalékát tették ki.

Képünk illusztráció (Fotó: Adobe Stock)

A vezető dohánygyártók úgy vélik, az illegális piac részarányának rohamos növekedése összefügg az ukrán jövedékiadó-emelésekkel. A Kárpáti Igaz Szó cikke szerint a legális dohányelőállítók azt javasolják, hogy mérsékeljék a jövedéki adó emelkedésének mértékét évi 20 százalékról 10 százalékra.

(forrás: Kárpáti Igaz Szó)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés