hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Világszerte drágulni fog a kávé a brazíliai aszály miatt

Az esős évszakban alig hullott csapadék a világ legnagyobb kávéexportőr országában, Brazíliában.

Már több mint száz brazíliai városban vízracionálásra kényszerülnek, miután az esős évszakban alig hullott csapadék – írja a Portfolio.hu. Az arabica kávé-ültetményeknek mindössze tizenöt százalékát öntözik most Brazíliában.

Az aszállyal küzdő gazdák pedig attól félnek, hogy elfogy a teljes száraz évszakra tartogatott vízmennyiség, mert a szokásosnál két hónappal hamarabb kellett elkezdjék az öntözést. Az esős évszakban egyébként normál esetben a talaj eltárolja a vízmennyiséget, hogy a nedvességigényes kávécserjék meg tudjanak birkózni a száraz időszakkal. Ez most elmaradt, s szakértők szerint ennek nemcsak az idei, hanem a jövő évi termésre is negatív hatásai lesznek.

Fotó: Skitterphoto / Pixabay

A kávé ára a New York-i árutőzsdén már négyéves csúcsokat döntött, amihez hozzájárult, hogy Brazíliában már tavaly is visszaesett az árutermelés. A mostani válság azonban még komolyabb: a koronavírussal küzdő országban élelmiszerár-inflációt is okozhat a kávé árának emelkedése, ami pedig éhínséghez vezethet.

A szárazság a brazíliai narancs- és kukoricatermésre is roppant negatív hatással van. Egyes brazil tudósok és aktivisták szerint az aszály oka az Amazonas-medencében csúcsokat döntő erdőirtás.

(forrás: Portfolio.hu)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés