hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 27., csütörtök - Angelika.
hirdetés

Művészet

Sörtörténelmi relikviát restauráltatott a Dreher

A sörkészítők patrónusát, Gambrinus királyt ábrázoló cégér-festmény az 1860-as években született és több mint másfél évszázadon át a pesti Serházat díszítette. A kalandos múltú műtárgyat a Dreher Sörgyárak restauráltatta Fazekas Gyöngyi festő-restaurátorművész vezetésével. A Dreher Sörmúzeum június 1-től ismét látogatható lesz, így az érdeklődők személyesen is megtekinthetik az újjászületett relikviát.

A keretezett cégér eredetileg a pesti Király utca 40. szám alatti Bécsi Sörcsarnokot vagy Serházat díszítette, és arra szolgált, hogy felhívja a járókelők figyelmét az üzletre. Az alkotás Gambrinus királyt ábrázolja egy söröspincében, a hordók között, amint vidáman nézegeti a kezében tartott aranyló söröspoharat. A kép főszereplője nem más, mint a sörivók és a sörkészítők patrónusa, valódi nevén I. János flandriai herceg, aki a legendák szerint maga is szenvedélyes sörivó volt. Az egyik hordón bakkecske kifaragott képe látható, félreérthetetlen célzással az 1850-es évektől a pesti sörházakban is főzött Baksörre.

A Bécsi Sörház arról volt híres, hogy itt lehetett a legjobb schwechati sört kapni és a Dreher Antal eredeti bécsi sörfőzdéjében készült lager sört is itt népszerűsítették. A sörház egyik későbbi tulajdonosa maga Gundel János, a nagy vendéglátós dinasztia alapítója volt, aki 1869-ben vásárolta meg az üzletet. A festményt még id. Dreher Antal is láthatta eredetiben.

A műalkotást stílusjegyei és legújabb kutatások alapján feltehetően Kiss Bálint (1802-1868) festőművész, grafikus készítette, azonban az eredeti alkotót már száz éve sem ismerték pontosan, a festmény jelöletlen. A magyar sörfőzés legendás múltjáról tanúskodó festmény túlélte az évszázadokat és még az 1930-as években is eredeti helyén, a sörcsarnokban állt egy másik Gambrinus festménnyel együtt. Most ismét cégérként a Dreher Sörmúzeumba betérő látogatókat fogadja, mely a pandémia miatti bezártság után június 1-jén nyitja meg a kapuit.

„A Gambrinus cégér ikonikus lenyomata a magyar sörfőzés hőskorának, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy ápoljuk és megőrizzük az utókornak. Büszkék vagyunk rá, hogy Fazekas Gyöngyi keze által született újjá ez a legendás alkotás. Igazi relikvia ez a történelem és a sörök szerelmeseinek: már csak ezért is érdemes lesz megtekinteni a hamarosan újranyitó Dreher Sörmúzeumot”

– árulta el Török Róbert, az intézmény művészeti tanácsadója.

(forrás: Store Insider)

Legfontosabb cikkeink

A magyar kriminalisztika kevés női sorozatgyilkosainak egyike, Holhos Jánosné (leánykori nevén Papp Erzsébet) talán a legkülönösebb módon végzett áldozataival: folyékony nikotinnal mérgezte meg őket. Ha nem szorult volna meg, talán sosem bukott volna le.

Új-Zéland megtiltja a 2008 után születettek számára a dohánytermékek vásárlását. Több ország is jelezte, hasonló rendszer bevezetését tervezik.

Társlapunk, a Store Insider szaklap immáron nyolcadik alkalommal hirdette meg az Év Boltja versenyt, amelyre tizenkét kategóriában lehet nevezni. A Nemzeti Dohányboltok két kategóriáját két-két alkategóriával bővítettük!

hirdetés
hirdetés