hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Európai bódulat

Málta legalizálná a kannabisztermesztést és ‑vásárlást

Németországban pedig egyre többen élnek marihuánával.

Egy törvénytervezet szerint a jövőben legális lesz az otthoni kannabisztermesztés, valamint az anyag megvásárlása is egy erre létrejövő hálózatból – írja a Tobacco Journal a Times of Malta cikkére hivatkozva.

A törvénytervezet szerint 7g kannabiszt birtokolhatnak majd a felnőttek letartóztatás vagy elkobzás veszélye nélkül, emellett odahaza négy tő növényt nevelgethetnek majd. Otthon összesen 50g szárított kannabiszt lehet majd tárolni.

Ugyanakkor a kannabisz közterületi fogyasztását továbbra is tiltaná a törvénytervezet. Aki elszív egy jointot közterületen, az akár 235 eurós (kb. 85 ezer forintos) bírságot is fizethet.

Fotó: Adobe Stock

Németországban egyre többen szívják

Egyre több német él különféle drogokkal, mint például a kannabisz, a kokain vagy az ecstasy – írja a Tobacco Journal a Deutsche Wellére hivatkozva.

A német állam friss drogjelentéséből kiderül, az illegális drogpiacot a kannabisz dominálja: az összes németországi drogkereskedelmi bűneset 59 százalékában erről a szerről volt szó.

A jelentésből kiderült továbbá, hogy 2015-höz képest 2020-ban kevesebben fogyasztottak dohányt és alkoholt Németországban. A dohányosok lakosságaránya öt év alatt 5 százalékkal csökkent (28,7%-ról 23,4%-ra).

A kannabiszhasználat a fiatalok (18-25 évesek) körében ugyanakkor kilenc százalékkal emelkedett (15,3%-ról 24,1%-ra). Azaz ma már a német fiatalok negyede többé-kevésbé rendszeresen fogyasztja a könnyűdrogot.

A jelentés azt is megfogalmazta, hogy a járvány alapvetően visszavetette az illegális drogkereskedelmet Németországban (főleg a keményebb drogok tekintetében, amelyeknél a bárok és szórakozóhelyek bezárása okozhatta a visszaesést). Ugyanakkor a függőknek való segítségnyújtás is jóval nehezebb lett.

(forrás: TobaccoJournal)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés