hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Még tart a Virginia-betakarítás

Közepes dohánytermés várható idén

Két héttel megcsúszott az érés és a betakarítás, de jó közepes termés várható – nyilatkozta Kenyeres Sándor, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) elnöke a Kölcsey Televízió 35 perc című műsorának.

Az időjárás kegyesebb volt a dohánytermelő gazdákhoz, mint tavaly, amikor mindenféle időjárási tényező miatt rekord alacsony termést produkált az ágazat. Idén sokkal jobbak voltak a körülmények, csak a júliusi, csapadékosabb időjárás befolyásolta az érési folyamatokat – hangzott el a Kölcsey Televízió műsorában.

„Egy ilyen tíz nappal, két héttel megcsúszott az érés folyamata, ezáltal a betakarítás is ennyit csúszott. De az mondható el, hogy egy jó közepes termés várható az idén. Bár a hétvége ezt befolyásolta egy picit, hiszen szombat reggelre a megye egy része talaj menti fagyokat szenvedett el és ebben a dohányültetvények is sérültek, tehát elpusztult nagyobb mennyiségű termés”

– nyilatkozta Kenyeres Sándor, a MADOSZ elnöke múlt héten Szabolcs-Szatmár-Bereg megye televíziójának. A műsorban elhangzott, a Burley-t teljes egészében betakarították már, a Virginia dohánynál viszont még tart a folyamat.

Kenyeres Sándor MADOSZ-elnök a Kölcsey Televízióban (YouTube)

Az ágazat egyébként 12-13 ezer ember megélhetését biztosíthatja Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a műsor szerint – a MADOSZ elnöke szerint mindezek ellenére munkaerőproblémákkal is küzdenek. A műsorból az is kiderült, a megye igazi dohánynagyhatalomnak számít, az országos termés 80-85 százalékáért felelős.

A MADOSZ idén megválasztott új elnöke hozzátette, új forrásokra lesz szüksége az ágazatnak, hiszen a munkabérek és az input-anyagok árai évről-évre jelentősen emelkednek, október elsejétől pedig az energiaárak is komoly megoldandó feladat elé állítják a dohánytermelőket.

„Mondhatom azt, hogy megoldhatatlan feladat elé, hiszen a gáz ára 2,5-3 szorosára emelkedett, az elektromos áramé szintén duplázódott. Ez azt jelenti, hogy a mesterséges szárítású dohányoknál – tehát a Virginia dohányoknál – olyan mértékű költségemelkedés következett be, amit egyszerűen nem lehet kigazdálkodni”

– fogalmazott Kenyeres Sándor.

(forrás: Kölcsey Televízió)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés