hirdetés
2018. január. 21., vasárnap - Ágnes.
hirdetés

Kevesebb vágott dohány fogyott 2017-ben

A friss kereskedelmi adatok szerint átalakulóban van a hazai dohánypiac, 2017-ben érezhetően kevesebb vágott dohány fogyott Magyarországon, mint egy évvel korábban, cigarettából eközben a korábbinál valamivel több kelt el.

A vágott dohány forgalmának csökkenését az okozhatta, hogy a gyártók az utóbbi időben 6-8 alkalommal is emelték a papírba sodorható füstölnivaló árát, miközben az adó is nőtt, írja a Magyar Időkre hivatkozva az Origo.

2017-ben tizenegy hónap alatt 6,9 milliárd szál cigarettát értékesítettek a trafikokban, miközben 4900 tonna vágott dohányt vásároltak a fogyasztók. A változás a tavalyi azonos időszak adataihoz képest látványos. A vágott dohányból 5500 tonna fogyott 2016-ban tizenegy hónap alatt, vagyis ennél a terméknél idén komolynak nevezhető, 600 tonnás, több mint tízszázalékos visszaesés mutatkozik. 2016 januárja és novembere között 6,7 milliárd szál cigarettát vásároltak a dohányosok: itt nem annyira szembetűnő a különbség, a kétszázmillió szálas emelkedés nem mondható igazán nagy elmozdulásnak.

A kormány az utóbbi években több intézkedést is hozott a dohányzás visszaszorításáért, az adóhatóság pedig nagy erőket mozgósít a feketézés letörésére. A legális kereskedelem adatai azt mutatják, hogy az elfogyasztott dohánytermékek mennyisége - az egyes típusok között tapasztalható átrendeződések mellett is - leginkább stagnál - olvasható a Magyar Időkben.

(forrás: MTI/Origo)
hirdetés
hirdetés
Legolvasottabb
Legtöbb hozzászólás