hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Pécs és Esztergom

Két trafikrablót is több év börtönre ítéltek

Múlt héten öt év börtönre, öt év közügyektől való eltiltásra, vagyonelkobzásra és bűnügyi költségek megfizetésére ítéltek egy férfit, aki 2021 tavaszán rabolt ki egy trafikot Pécsett. Szintén múlt héten egy másik, esztergomi ügyben két év nyolc hónap börtönt és három év közügyektől való eltiltást kapott egy másik trafikrabló. Utóbbi ítélet ellen a vádlott és védője fellebbezett.

A Pécsi Járásbíróság a múlt csütörtökön megtartott nyilvános előkészítő ülésen a vádlottat rablás bűntette miatt öt év börtönre és öt év közügyek gyakorlásától eltiltásra ítélte – írja a PécsiÚjság.hu a Pécsi Törvényszék közleményére hivatkozva. A bíróság a vádlottal szemben 140 ezer 500 forint összegben vagyonelkobzást is elrendelt, valamint a több mint másfél millió forint bűnügyi költséget is neki kell megfizetnie. A vádlott feltételes szabadságra bocsátható a büntetés felének letöltését követően. A bíróság a feltételes szabadság tartamára elrendelte pártfogó felügyeletét.

A megállapított tényállás szerint a vádlott 2021 tavaszán munkanélküli volt, ezért úgy döntött, hogy bűncselekmény elkövetésével fog pénzt szerezni. Ennek érdekében 2021. március 24-én délután a lakóhelyéről Pécsre utazott a barátaihoz, akikkel a kora esti órákig italozott, illetve filmet nézett egyikük pécsi lakásán. Este fél hét körül a vádlott elhatározta, hogy erőszakkal megszerzi a lépcsőház közelében található Nemzeti Dohánybolt bevételét.

A vádlott a lakás fürdőszobájában átöltözött, felvette a kifejezetten e célból magával hozott ruháját, magához vette az otthonról hozott papírzacskót és kartonból kivágott pisztolyt. Ugyanakkor úgy ítélte meg, hogy a kartonpisztoly nem elég hiteles, ezért magához vett barátja lakásából egy kb. 15 cm pengehosszúságú konyhakést is, hogy a bevétel megszerzése érdekében fenyegetéshez használja.

Nem sokkal a trafik zárása előtt a vádlott belépett a trafikba, ahol a pultnál egy doboz cigarettát kért az ott egyedül tartózkodó eladótól. Az eladó a cigarettát levette a polcról, majd leolvasta vonalkódját és a pultra tette, miközben a vádlott egy ötezrest helyezett a pénztálcára. Az eladó elvette a pénzt, kinyitotta a kasszát, a vádlott pedig előkapta a kést és azt a sértettre fogta. Ezzel egyidőben a pult plexi nyílásán bedobott egy szatyrot az eladónak és felszólította őt, hogy rakja bele a pénzt.

Az eladó a vádlott magatartásától megijedt és a pult mögött hátrálni kezdett. A vádlott ismét, erősebb hangnemben felszólította a pénz átadására és közölte vele, hogy megsebzi, ha nem teljesíti a követelést. Eközben a vádlott két kézzel rázni kezdte a plexit és abba kapaszkodva felugrott a pultra, majd a kést ráfogta a hátráló eladóra. A fenyegetés hatására a sértett kinyitotta a szatyrot, beletette a kasszában és a pénztálcán található pénzt. A vádlott a pénzzel teli szatyrot a sértettől átvette, majd a kést még a kezében tartva elindult a kijárat felé. Miközben a vádlott a boltból távozott, a boltba belépett egy vásárló, aki látta a vádlottat és a fenyegetéstől sokkos eladót, ezért értesítette a rendőrséget.

A vádlott 140 ezer 500 forintot vitt el a trafikból, amit a nyomozó hatóság lefoglalt tőle. Az ügyész, a vádlott és a védő is három munkanapot tartott fenn a fellebbezés esetleges előterjesztésére, így az ítélet egyelőre nem jogerős.

Fotó: Adobe Stock

Nem jogerősen két és háromnegyed évet kapott egy esztergomi trafikrabló

Az Esztergomi Járásbíróság a 2021. szeptember 29-én tartott tárgyaláson garázdaság vétsége, kapcsolati erőszak bűntette és a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett súlyos testi sértés bűntette miatt hozott ítéletet azzal a férfival szemben, aki egy dohányboltban erőszakosan viselkedett, illetve édesanyját is bántalmazta otthonában.

A Tatabányai Törvényszék közleménye szerint az ittas férfi 2020. augusztus 29-én, egy esztergomi dohányboltban a sort megkerülve az eladóhoz lépett, aki jelezte, hogy ittas személyt nem szolgálhat ki és kérte, hogy hagyja el az üzletet. A férfi ezen feldühödött, kiabálni kezdett, a pultost szidalmazta, hadonászott és idegesen fel-alá járkált. Közben egy férfi és egy nő a pultnál vásároltak, az ittas férfi viselkedése megzavarta őket, amit szóvá is tettek. A vádlott a nő felé fordult, dühösen kiabálni kezdett vele, miközben indulatosan közelített feléjük. A férfi és a vádlott között dulakodás kezdődött. A garázda férfi magatartásának egy harmadik férfi vetett véget, aki az utcáról beszaladva őt lefogta és a rendőrök kiérkezéséig úgy tartotta.

A vádlott 2019 decemberétől 2020. március 28-ig az esztergomi lakásban a vele egy háztartásban élő 74 éves édesanyját napi szinten szidalmazta, rendszeresen bántalmazta, arcon ütötte, melynek során a sértett feje többször a falba ütődött. A sértettnek a bántalmazások miatt több, nyolc napon belül gyógyuló sérülése keletkezett.

A bíróság a vádlottat halmazati büntetésül 2 év 8 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte. Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, azonban az nem jogerős, mivel a vádlott és a védője fellebbezést jelentett be ellene.

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés