hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Kenyeres Sándor: A javaslatokra, észrevételekre mindig nyitott elnök szeretnék lenni

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei hírportálnak nyilatkozott a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) nemrég megválasztott új elnöke.

„Második generációs dohányosnak mondhatom magam, mivel édesapám 40 évig volt művezető a nyíregyházi dohányfermentálóban. Szüleim már a 70-es évektől dohányt termesztettek, bevonva a munkálatokba engem is, így közvetlen közelről tapasztaltam meg a dohánytermesztés fáradságos, szép munkáját, amit 4,5 hektár területen most folytatunk”

kezdte a SZON.hu-nak adott nyilatkozatát Kenyeres Sándor, a MADOSZ márciusban megválasztott új elnöke. A 48 éves, nyíregyházi szakember a Nyíregyházi Főiskolán diplomázott, majd a helyi dohányfermentálóban vállalt munkát.

„Hasznos volt számomra a területfelelősi munkakör. Közvetlenül érzékeltem, hogy a termesztett dohány minősége mennyire meghatározza a készáruét is. A feldolgozásban szerzett jártasság után átkerültem az agronómiára, ahol a termeltetésben kaptam szerepet. Agronómusként a termelők menedzselése volt a feladatom. A szerződések megkötésétől a beszállításig egész évben végig figyelemmel kellett kísérnem, valamint szakmailag segítenem a dohánytermesztő partnereink munkáját”

– folytatta Kenyeres Sándor, aki a Nyidoter Kft-hez került annak 2003-as megalakulását követően. Tizenhárom évvel később lett az ügyvezetője a magyarországi dohánytermesztés négyötödét képviselő cégnek. Két évvel ezelőtt került a MADOSZ elnökségébe, múlt hónapban pedig megválasztották a távozó Bényei Illés utódjának.

Kenyeres Sándor, a MADOSZ új elnöke

„Köszönöm a tagság megtisztelő bizalmát. Igyekszem rászolgálni. Egyúttal szeretném megköszönni a korábbi vezetésnek az ágazatért tett erőfeszítéseit és elért eredményeit. Itt sorakoznak előttünk is az érdekképviseleti feladatok, hiszen egy új közös agrárpolitikai ciklus kezdődik az Európai Unióban. A támogatások feltételrendszerében eltolódás várható a környezetvédelem, a környezettudatosság és a fenntarthatóság irányába. Az új szabályoknak való megfelelés komoly kihívás elé állítja az ágazat szereplőit, de meg kell felelnünk. Néhány évvel ezelőtt már elindult a Fenntartható Dohánytermesztés Program, mely alapfeltétele az ágazat hosszú távú fennmaradásának. Ezen a területen együtt kell működni az elsődleges feldolgozókkal, hogy a dohánytermesztés jövedelmezőségét biztosítani tudjuk”

– sorolta, milyen feladatok állnak az új vezetés előtt. Terveiről pedig így vallott: „Szeretném a jövőben szorosabbra fűzni a szakmai kapcsolatot a kormányhivatal Agrárügyi Főosztályával, a Magyar Államkincstár és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei és országos vezetőivel. A javaslatokra, észrevételekre mindig nyitott elnök szeretnék lenni, bízom benne, hogy erőfeszítéseinknek rövidesen érzékelhető eredménye lesz.”

Háttér

Márciusban lemondott a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetsége (MADOSZ) addigi elnöke, Bényei Illés. A szervezet március 23-án megválasztotta új elnökét és alelnökét. Az új elnök Kenyeres Sándor korábbi elnökségi tag lett, míg az alelnöki posztra Czibulya Norbertet választotta meg a MADOSZ. Kenyeres Sándor március 29-én kelt, a MADOSZ honlapján április 9-én publikált levelében üdvözölte a szervezet tagjait.

Tobacco májusi számában interjúval jelentkezünk Bényei Illéssel, a MADOSZ lemondott elnökével, akivel az elmúlt több mint húsz év eredményeiről, valamint a dohánytermesztők közelmúltbeli és közeljövőbeli kihívásairól is beszélgettünk.

(forrás: SZON)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés