hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2021. október. 19., kedd - Nándor.
hirdetés

Mindig vannak egyenlőbbek

Hiába a lezárt határ, Észak-Korea dohányt importál Kínából

Ráadásul közösségi terekben nem is lehet dohányozni Észak-Koreában.

2020 elején Észak-Korea a koronavírus-járvány elleni védekezés jegyében hermetikusan lezárta a Kínával és Oroszországgal közös határait – legalábbis mostanáig így hittük.

Ám egyes elemzők kimutatták, hogy az ország állami vállalatai dohányleveleket vásároltak Kínából. Ráadásul úgy fest, nem is keveset, hiszen Kína júniusi dohánylevél-exportjának harminc százaléka landolhatott Észak-Koreában – írja a Tobacco Journal International a Kyodo nyomán.

A portál megjegyezte, a dohánylevél-import azért is érdekes fejlemény, mert tavaly novemberben állítólag bevezették a dohányzástilalmi törvényt az országban. A törvény értelmében szigorítottak a cigarettagyártás és eladás szabályain, s tilossá vált a dohányzás Észak-Korea közterületein és közösségi tereiben – a hivatalos indoklás szerint azért, hogy javuljanak a lakosság egészséges környezetre vonatkozó körülményei. A törvényt megszegők pénzbírságot kapnak.

Kim Dzsong Un és a cigaretta (NYPost.com)

2014-es adatok szerint Észak-Korea férfi lakosságának 45 százaléka naponta dohányzott (a nőknek ugyanakkor mindössze 2,5 százaléka). Szintén 2014-es adat, hogy 167 ezer gyermek dohányzik naponta az országban. A diktatúra eddigi mindhárom vezetője (Kim Ir Szen, Kim Dzsong Il és Kim Dzsong Un) cigarettázott.

(forrás: TobaccoJournal)
hirdetés
hirdetés