hirdetés
ÜDVÖZÖLJÜK A TOBACCO SZAKLAP HONLAPJÁN!
Oldalunkon a Nemzeti Dohányboltok számára készülő tartalmak olvashatók.
2022. január. 17., hétfő - Antal, Antónia.
hirdetés

Laskagomba vs. filter

Gombákkal küzdenének a cigarettacsikkekkel szemben

Ausztrál tudósok laskagombákat „oktatnak” arra, hogy „megegyék” a cigarettacsikkeket – írja a Tobacco Reporter az ausztrál ABC News híradása nyomán.

„A laskagombák hosszú, vékony fehér micéliumszálakat bocsátanak ki, hogy felfedezzék környezetüket és tápanyagokat gyűjtsenek, de egy cigarettacsikk elfogyasztása új étkezési élmény lesz számukra”

– fogalmazott az ABC Newsnak nyilatkozva Amanda Morgan, a Fungi Solutions alapítója és kutatás-fejlesztési vezetője. A kísérletezések során a gombák elkezdték felismerni a filterekben található cellulóz-acetátot (műselyem), amelyet aztán el is kezdtek elfogyasztani. A folyamat végén a gombák „megeszik” a füstszűrőkben található mikroműanyagokat, s egy olyan anyagot hagynak hátra, amelyekből például filtergyűjtő dobozokat lehet készíteni.

Képünk illusztráció (Fotó: Adobe Stock)

„Hozzá vannak szokva a cellulózhoz, de be kell mutatnunk nekik más elemeket is, mint amikor egy gyermeket tanítunk étkezésre”

– fogalmazott Amanda Morgan, akinek az a terve, hogy felállítsanak egy olyan üzemet, ahová el lehet szállítani a csikkeket. Ezekből aztán a gombák segítségével hasznos anyagok készíthetőek majd.

A laskagomba-tanítás tesztidőszaka két évet ölel majd fel. A próbaidőszakot támogatja Morgan szülővárosa, Wollongong városi tanácsa is.

(forrás: TobaccoReporter)

Legfontosabb cikkeink

Egy január 11-én közzétett új független tanulmány szerint az e-cigaretták ízeinek korlátozása drasztikus visszalépést jelentene a dohányzás miatt bekövetkező halálesetek ellen folytatott küzdelemben.

21 213 197 007 forint – összesen ekkora mértékben foglalt le különféle dohányárukat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2021-ben.

Az utóbbi évek egyik trendje, a kézműves sörök elterjedése nyilvánvalóan a nagyüzeminél jóval magasabb minőségnek köszönhető, azonban azzal, hogy miben áll valójában a különbség a gyártásban, már kevésbé vagyunk tisztában.

hirdetés
hirdetés